Olot
La meitat dels infants garrotxins tenen dèficit de vitamina D
La meitat dels infants de la comarca de la Garrotxa presenten dèficit de vitamina D en els mesos d’hivern i un de cada tres, també en els d’estiu, segons un estudi liderat per la unitat de salut mediambiental pediàtrica de l’hospital d’Olot i la Garrotxa. El màxim responsable d’aquesta unitat, el pediatre Ferran Campillo, remarca la importància que aquesta vitamina té per al desenvolupament de les criatures, ja que és fonamental per absorbir el calci que prové dels aliments i que és un aspecte determinant per al metabolisme humà.
Campillo afirma que la importància de la vitamina D va més enllà de la moda que la utilitza com a indicador d’un bon estat de salut i, en tot cas, la seva relació amb malalties com l’asma o l’obesitat. “En el fons, al darrere de la manca de vitamina D hi ha l’estil de vida, la poca activitat a l’aire lliure, la vida sedentària, el fet de no practicar esport o no practicar-ne prou...”, hi afegeix.
Ferran Campillo detalla que l’estudi és significatiu, perquè s’ha dut a terme amb sis-cents infants de la comarca d’entre 2 i 14 anys i amb la participació de tots els pediatres de l’equip pediàtric territorial de la Garrotxa. La seva rellevància, a més, consisteix en el fet que els estudis del nivell de vitamina D en mainada de l’Estat espanyol s’havien fet fins ara només al sud de la península, on el clima afavoreix molt més l’activitat a l’aire lliure. A més, la mostra garrotxina també és significativa, perquè inclou molta varietat quant a edats, alçades i pesos, ètnies i color de la pell.
Els resultats finals han confirmat, doncs, el que els promotors de l’estudi ja sospitaven i detectaven a les consultes. “Hem certificat que a la comarca de la Garrotxa i, per tant, a les zones de muntanya on hi ha menys irradiació solar total, els nivells de vitamina D en els infants són més baixos que no pas els que es registren en zones on hi ha més hores de sol”, remarca.
Pautes
El pediatre de l’hospital d’Olot i la Garrotxa considera que els resultats d’aquest estudi són un bon punt de partida per continuar la recerca en aquest àmbit i no només per als infants de la Garrotxa, sinó els de tot el país. A més, ha de permetre donar pautes als pediatres i infermeres, però també a les famílies, per contribuir a reduir aquesta problemàtica de salut. Campillo, finalment, afirma que és necessari receptar més contacte amb la natura, més esport i incidir en l’àmbit educatiu, perquè es duguin a terme més activitats a fora de les aules. “Es tracta més de fer prevenció que no pas de receptar pautes de vitamina D”, sentencia.