Salut

salut

Les proves del son arriben a l’atenció primària de la Garrotxa

Des de fa unes setmanes, la unitat del son funciona com una unitat especialitzada que atén els pacients directament a l’àrea bàsica de Sant Joan les Fonts. Fins ara, les poligrafies al domicili es gestionaven des de l’hospital comarcal de la Garrotxa, però, a partir d’ara, les que fan referència a la població de Sant Joan les Fonts es demanen i es preparen directament al CAP. Es preveu que en les properes setmanes també s’iniciï a l’ABS de la Vall d’en Bas-Hostoles. L’estudi del son a l’atenció primària permet augmentar el nombre de proves anuals i agilitzar la llista d’espera.

Per dotar d’autonomia els professionals de l’atenció primària en aquest àmbit es van formar l’equip d’infermeria i la TCAI. El circuit s’inicia amb la visita al metge de capçalera que fa el test stop-bang, un test molt breu d’entre un i dos minuts que permet fer un primer cribratge. Si és positiu es deriva a la infermera de primària que és l’encarregada d’explicar al pacient com es col·loca i es retira l’aparell. Habitualment, registren unes set hores de son, de les 23 h a les 6 h. Aquesta prova és l’exploració més utilitzada per a l’estudi de l’apnea del son i consisteix en fer un monitoratge de les principals constants del sistema respiratori durant el descans del pacient.

A més de proporcionar autonomia a l’atenció primària amb l’autogestió d’aquestes proves, l’hospital d’Olot també ha reiniciat les proves del son amb internament hospitalari. Es tracta d’estudis més complexos que requereixen d’un control més acurat i/o de pacients amb característiques específiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia