El protocol de maltractaments de gent gran de Dipsalut detecta 38 nous casos en un any
El protocol de detecció i prevenció de maltractaments del servei de teleassistència de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha detectat 38 casos nous, en el darrer any (de juny del 2023 a juny del 2024). Si tenim en compte que en el mateix període de l’any passat se’n varen detectar 30, la diferència suposa un augment del 21 %.
Si ens fixem en el nombre de casos gestionats el darrer any (que inclou els casos nous, els casos que encara no s’han tancat d’altres períodes, i els casos tancats però que han estat oberts en algun moment del darrer any), la xifra s’enfila fins als 76 casos. Tenint en compte que en el mateix període de l’any anterior varen ser-ne 58, l’augment encara és més significatiu i arriba fins al 23,68 %. Unes xifres que van clarament a l’alça a la demarcació de Girona i que s’han triplicat en cinc anys, des que el servei està actiu.
El 83 % de les víctimes són dones i el 77 % dels agressors són homes. El 92 % de les persones maltractadores són de l’entorn familiar més proper.El perfil majoritari de la persona agressora és el filla o filla (49,3 %) i la parella (35,21 %), seguit a molta distància dels nets i netes (5,63 %) i altres familiars (7,74 %).Pel que fa a les edats de les persones grans maltractades, el 36,5 % tenen més de 80 anys, mentre que el 41,26 % tenen entre 70 i 80 anys.
El protocol de detecció i prevenció de maltractaments es va posar en marxa dins el servei de teleassistència de Dipsalut durant l’any 2019. Des de llavors, 301 persones han estat valorades per possible maltractament. D’aquestes, 142 tenien indicis suficients per entrar al protocol.