Salut

Can Ruti, pioner en l’ús de pròtesis traqueobronquials personalitzades amb impressió 3D

L’Hospital Germans Trias ha estat el primer centre de Catalunya i un dels primers d’Europa en implantar en un pacient una pròtesi traqueobronquial personalitzada gràcies a la impressió 3D.

Les pròtesis traqueobronquials són estructures tubulars fetes de silicona que s’utilitzen des dels anys noranta per mantenir oberta la tràquea i els bronquis principals quan, per diferents motius, es produeix una oclusió que impedeix la lliure circulació d’aire als pulmons. Aquestes pròtesis, però, són rectes i de dimensions predefinides, un fet que complica l’adaptació a anatomies complexes de determinats pacients.

A partir d’ara, gràcies a una reconstrucció digital en tres dimensions de l’arbre traqueobronquial del pacient que s’obté a través d’un TAC toràcic, es dissenya i es fabrica un motlle a mida del pacient per obtenir una pròtesi de silicona personalitzada. La implantació es fa mitjançant una broncoscòpia rígida, un procediment que requereix una gran precisió en la col·locació i que és clau per a pacients que no poden intervenir-se quirúrgicament i que fins ara no disposaven de tractaments efectius.

L’avenç ha estat possible gràcies a la feina de l’equip de Pneumologia Intervencionista de Can Ruti liderat per Antoni Rosell, Director Clínic de l’àrea del Tòrax. El primer beneficiat ha estat un pacient a qui se li va intentar implantar fa més d’un any una pròtesi estàndard, però no s’ajustava prou bé a la seva anatomia i li van haver de retirar. Això va causar-li un ofec progressiu que només l’habilitava per fer esforços mínims. Ara, però, amb la nova pròtesi a mida ja implantada, ha millorat notablement i d’aquí a un temps s’avaluarà si la pròtesi ha aconseguit dilatar suficientment l’estretor com per poder ser retirada definitivament.

Aquest tipus d’estenosis afecten a pacients de totes les edats, i poden ser d’origen maligne (com càncer de pulmó o d’esòfag) o benigne, per inflamacions causades per intubacions difícils, per radioteràpia, per infeccions o, fins i tot, per causes desconegudes. En tots els casos, la inflamació, un cop curada, deixa una cicatriu que redueix el pas de l’aire i dificulta la respiració, amb la cirurgia o la pròtesi com a úniques solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Malgrat homenatjarà l’actor David Verdaguer en el pregó de festa major

Malgrat de Mar

Els Bombers treballen amb 15 dotacions en un incendi a Caldes de Malavella

caldes de malavella
URBANISME

L’ajuntament enderroca un mur i enretira runes d’un solar de Montjuïc

GIRONA
SOCIETAT

Impugnaran els acords de l’Ajuntament de Gelida amb Ametller Origen per l’Agroparc

GELIDA
Medi ambient

Els caçadors ebrencs posen abeuradors per evitar que la fauna es desplaci als cultius

Santa Bàrbara
Societat

Desallotjada una ‘rave’ amb 200 persones en una nau industrial de la rambla Prim

Barcelona

La terminal del bus ràpid serà per a vianants i s’eliminarà l’aparcament

girona
Infraestructures

Els veïns de les esquerdes de l’A-27 a Lilla cobraran les indemnitzacions a partir del 6 d’agost

Montblanc
Medi ambient

Lleida vol començar a desplegar al gener la Zona de Baixes Emissions

Lleida