Salut

SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

L’atenció domiciliària es contempla com una alternativa a l’hospitalització de casos prematurs o que necessiten cures especials

El centre preveu atendre un centenar d’infants cada any

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona fa unes quantes setmanes que ha posat en marxa un nou servei per escurçar l’estada en el centre dels nounats prematurs o que necessiten cures especials. Es tracta d’un programa d’atenció domiciliària - anomenat Et cuidem a casa que preveu beneficiar prop d’un centenar de nadons cada any, els quals veuran reduït el temps que passen ingressats a l’hospital per poder fer-ho a casa seva.

Es tracta d’una prestació única pel què fa als hospitals de l’àmbit de la zona Metropolitana Nord i s’ofereix als progenitors de tres perfils de nounats. D’una banda, als nadonsprematurs tardans, nascuts entre les 35 i les 36 setmanes, que tenen una capacitat d’alimentar-se i un pes inferiors als nascuts a terme. D’altra banda, a nadons que s’han passat setmanes a la UCI –la majoria, grans prematurs- i que un cop assolidala estabilitat cardiorespiratòria encara triguen, per exemple, en guanyar pes. I per últim, a nounats que demanden cures especials –per exemple, per tenir una ostomia- o que necessiten oxigen a domicili o una monitorització cardiorespiratòria durant un període de temps.

“Volem facilitar que aquests progressos naturals del nounat puguin assolirse al millor entorn possible, que és l’entorn de la seva llar amb la seva família, per molt còmodes i protegits que els infants, les mares i els pares es puguin sentir quan són a l’hospital”, explica Gemma Ginovart, cap de Secció de Neonatologia del Servei de Pediatria del Germans Trias. Ginovart afegeix, però, que per participar del programa, els nadons han de superar els 1,8 kg, ser capaços de menjar per la boca de forma autònoma i tenir estabilitzada la funció cardiorespiratòria.

Famílies acompanyades

Aquests nadons, en lloc d’estar hospitalitzats a l’hospital, ho estan a casa seva, i en molts casos reben l’alta definitiva i el posterior seguiment per part de l’atenció primària uns quants dies o setmanes abans que si estiguessin ingressats al centre. Una situació que, de retruc, és eficient pel sistema sanitari i pel mateix hospital, que allibera llits i els posa a disposició d’altres infants que puguin necessitar-los.

A banda d’aquests avantatges, des del centre hospitalari remarquen que diversos estudis evidencien que passar més temps a casa i no pas a l’hospital beneficia a l’infant en múltiples aspectes: augmenta la lactància materna, millora el seu creixement i el seu neurodesenvolupament, evitales infeccions associades a l’atenció hospitalària i promou i incrementa l’autoconfiança dels pares i el vincle pares-fills. “El vincle familiar, per molt que s’intenti garantir a l’hospital, enlloc l’aconsegueixes com a casa. Un nadóaïllat no es pot desenvolupar per si mateix, necessita interaccionar amb el seu entorn i el seu entorn natural es la família”, subratlla en aquest sentit Maica Ezpeleta, infermera supervisora de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital.

Tant Ginovart com Ezpeleta coincideixen en remarcar “l’acompanyament” que senten els progenitors que accepten la proposta de l’equip mèdic i d’infermeria d’acabar de passar l’ingrés del nounat a la seva llar. Primer, perquè una infermera especialitzada en neonatologia visita regularment els domicilis dels diferents nadons per seguir la seva evolució i donar autonomia a mares i pares per tal que, entre tots, es garanteixi que l’infant acabi de menjar correctament o agafi pes.

A banda de les visites presencials, la infermera també en fa de telemàtiques, gràcies a una tauleta digital que mares i pares s’enduen a casa i que els permet registrar cada dia, mitjançant un aplicatiu web, diversos indicadors del nadó: quant pesa, quantes vegades ha menjat, orinat o defecat, etc. Tota aquesta informació serveix a l’equip mèdic i d’infermeria per valorar l’estat del nadó, si necessita una visita presencial o si, per alguna complicació, és preferible tornar a ingressar a planta. A més, els progenitors disposen del telèfon de la infermera o del pediatre de guàrdia, a qui poden trucar en cas de qualsevol dubte o necessitat urgent. Fins ara, 10 nadons ja han participat d’aquest programa d’hospitalització domiciliària, la meitat dels quals ja han rebut l’alta final i ja són seguits regularment per l’atenció primària, un cop el nadó assoleix un pes superior als 2,2 kg i es garanteix que els seus progenitors estan plenament capacitats per atendre les seves necessitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Josep Valls Cantenys
Regidor a l’oposició. Més per Vilamalla

“Cal treballar per poder garantir l’accés a l’habitatge”

Vilamalla

La millor ruta per al metge rural

Barcelona
SOCIETAT

Mataró tanca unes Santes “més cíviques i amb menys incidents”

Mataró
MOBILITAT

Trànsit vol instaurar un tram de cent quilòmetres de velocitat variable a l’AP-7 entre Maçanet i el Vendrell

BARCELONA
serveis

Vidreres inicia el control del servei d’abastament d’aigua potable a les urbanitzacions

vidreres
meteorologia

La calor toca sostre i s’acarnissa a l’Empordà

barcelona
societat

Protesta pel possible desallotjament a l’antiga escola Massana

BARCELONA

Controlat l'incendi de Maçanet de la Selva per un vehicle calcinat a l'AP-7

maçanet de la selva
SOCIETAT

Formació i celebració a Salt en el Dia de la Dona Africana

salt