Salut

Acrediten el Trueta per al tractament quirúrgic del càncer d’ovari avançat

L’European Society of Gynaecological Oncology (ESGO), societat científica líder en càncer ginecològic, ha concedit a la Unitat de Ginecologia Oncològica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta l’acreditació que la certifica com a centre de cirurgia de càncer d’ovari avançat. A l’Estat espanyol només hi ha nou hospitals que hagin aconseguit aquesta certificació, i el Trueta és el quart centre de Catalunya a obtenir-la, darrere de Bellvitge (2017), la Vall d’Hebron (2021) i el Clínic (2022). Aquesta certificació arriba tot just cinc anys després de la instrucció del CatSalut per la qual es concentra al Trueta l’atenció a les neoplàsies malignes d’ovari de la Regió Sanitària de Girona.

El 2019 el Servei Català de la Salut emetia la Instrucció 01/2019 per la qual es designava el Trueta com a centre de referència per a l’atenció a les neoplàsies malignes d’ovari, un dels càncers de la dona amb pitjor pronòstic, amb una cirurgia considerada d’alta complexitat que només es porta a terme en determinats centres hospitalaris terciaris. Cinc anys després d’aquesta Instrucció, el Trueta ha rebut l’acreditació que es dona als centres que compleixen un seguit de requeriments que avalen la qualitat del servei durant els tres darrers anys, el temps que avalua l’auditoria.

Aquesta acreditació analitza el tractament quirúrgic del càncer d’ovari, ja que en aquest tipus de tumors s’ha demostrat que un dels factors de pronòstic més importants és la qualitat de la cirurgia que es practica. El tractament fonamental es basa a aconseguir una cirurgia òptima o completa, que és aquella en la qual s’extirpa tot el tumor visible macroscòpicament, combinada amb quimioteràpia i, en la majoria de casos, tractaments dirigits de manteniment i personalitzats en funció de les característiques clíniques i moleculars de cada cas. Justament el nombre de casos en què se segueix el plantejament terapèutic quirúrgic és un dels indicadors avaluats per l’ESGO. Un dels requisits de la Societat Europea per lliurar l’acreditació és operar un mínim de 24 casos de càncer d’ovari avançat a l’any, per tal de garantir l’expertesa dels professionals. En aquest sentit, el Trueta està molt per sobre d’aquest llindar mínim, ja que s’han operat 53 casos –32 dels quals en estadi avançat– el 2021: 55, el 2022 –33 casos en estadi avançat– i 54, el 2023, dels quals 35 eren casos en estadi avançat.  

L’auditoria de l’ESGO també avalua el percentatge de cirurgies completes que, com ja s’ha dit, són aquelles en les que s’ha extirpat tot el tumor macroscòpicament visible en un únic acte quirúrgic. Cal tenir present que el tumor pot afectar més òrgans abdominals, de manera que l’extirpació completa comporta un esforç de coordinació entre diferents especialitats perquè aquest tipus d’operació implica la intervenció de cirurgians de diferents especialitats quirúrgiques, principalment cirurgia hepàtica i colorectal, cirurgia toràcica, urologia, etc. L’ESGO demana que almenys en el 50 % de les cirurgies s’hagi aconseguit una citoreducció completa, percentatge que al Trueta el 2023 va arribar 100 %, una dada molt destacada i que repercuteix directament en la millora del pronòstic de les pacients.  



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc

L’Ajuntament reobre l’espai d’esbarjo per a gossos de la Devesa

girona
societat

165 municipis comptaran amb oficines bancàries mòbils al setembre

girona
educació

Prop de 400 obres de millora i retirada d’amiant en escoles a l’estiu

barcelona
INFRAESTRUCTURES

El pantà de Guiamets connectarà amb el riu Ebre el maig del 2025

Guiamets
societat

Es rebaixa el nombre d’aturats al municipi en un centenar de persones

salt
URBANISME

La millora del parc de la Ciutadella costarà nou milions

Barcelona
urbanisme

Construiran 271 habitatges protegits més al Parc de l’Alba

Cerdanyola

Acrediten el Trueta per al tractament quirúrgic del càncer d’ovari avançat

GIRONA