Salut

S’han fet 80 ablacions quirúrgiques al Trueta que corregeixen fibril·lacions auriculars

El Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari de Girona doctor Josep Trueta ja ha dut a terme 80 procediments d’ablació quirúrgica per corregir les fibril·lacions auriculars, que és el tipus d’arrítmia cardíaca més habitual. Aquesta intervenció, tot i ser més invasiva respecte altres alternatives, s’ha mostrat molt efectiva, ja que, segons indiquen els estudis, pot fer desaparèixer l’arrítmia fins al 80 % dels casos al cap de cinc anys de la cirurgia.

Es va començar a fer el 2018, i va ser el primer hospital de l’ICS a oferir-lo a la seva cartera de serveis i el segon de Catalunya. Aquest procediment, que duu a terme el Servei de Cirurgia Cardíaca, pot fer desaparèixer les arrítmies fins a un 80 % dels casos al cap de cinc anys de l’operació. S’aplica a determinats pacients que pateixen una altra patologia cardíaca per la qual s’han de sotmetre a una intervenció. D’aquesta manera es resolen les patologies de manera conjunta en un sol acte quirúrgic.

L’ablació quirúrgica va dirigida a pacients que, tot i seguir un tractament farmacològic, pateixen arrítmies freqüents unides a altres patologies cardíaques. Per aquesta raó, la intervenció es fa coincidint amb una altra cirurgia del cor, com poden ser les valvulopaties, els aneurismes d’aorta ascendent o la patologia coronària.

La incidència de fibril·lació auricular s’incrementa amb l’edat (sobretot a partir dels 50 anys) i la presència d’altres factors de risc, com la hipertensió arterial. També pot aparèixer en el context d’una altra patologia cardíaca i pot desencadenar una embòlia o un ictus. Tot i que es pot tractar mitjançant procediments mínimament invasius, l’ablació quirúrgica de la fibril·lació auricular s’ha mostrat més efectiva. Al Trueta, aquest procediment va començar a oferir-se a la cartera de serveis el 2018, i va ser el primer hospital de l’ICS i el segon de català a dur-lo a terme, després de l’Hospital Clínic de Barcelona. Des de llavors, el Servei de Cirurgia Cardíaca del centre l’ha anat consolidant dins la seva cartera assistencial, i ha passat de vuit intervencions durant l’any d’inici a les setze dutes a terme el 2023. La progressió es manté aquest 2024, ja que durant els sis primers mesos ja s’han fet nou intervencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.