Salut

Un nou centre de recerca per canviar els paradigmes de la salut mental

Al Rise Center del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, inaugurat avui, hi treballaran 200 investigadors

Aprofitant l’edifici de l’antic manicomi i després d’una rehabilitació que ha costat 6,3 milions d’euros, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha inaugurat un nou centre de recerca i innovació en salut mental, el Rise Center. La intenció és que en aquesta nova instal·lació s’hi centralitzi i s’impulsi una millora en l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb malalties mentals.

El nou centre, que ocupa 3.000 m² i disposa de les darreres tecnologies, acollirà uns 200 investigadors de Sant Joan de Déu i d’altres centres de recerca i universitats d’Europa que treballaran en 160 projectes amb la voluntat de consolidar el Rise com el centre d’excel·lència referent en l’àmbit de la Salut Mental al sud del continent. El Parc Sanitari Sant Joan de Déu assegura ser el novè centre del món en recerca de salut mental, d’acord amb l’índex H5.

Que una antiga clínica de salut mental passi a ser un centre de recerca i innovació per desenvolupar-hi tractaments i teràpies respon a un dels objectius principals de la institució i del departament de Salut de la Generalitat: escurçar les llargues estades psiquiàtriques i afavorir un canvi de paradigma en l’abordatge de la salut mental.

“La investigació i la innovació són elements clau per aconseguir posar al dia els reptes que tenim com a país en l’àmbit de la salut mental i emocional, no només per millorar i trobar nous tractaments, sinó també per a la prevenció”, ha afirmat el conseller de Salut, Manel Balcells, en la inauguració oficial del centre. “Disposar d’aquest edifici de primer nivell i d’aquests grups de recerca suposa un salt qualitatiu i ens situa en una posició altament competitiva a nivell internacional”, hi ha afegit.

De la mateixa manera que a principis del segle XX el psiquiàtric de Sant Boi va ser pioner en la introducció dels nous corrents europeus per al tractament de determinats trastorns mentals, el director gerent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Sebastià Santaeugènia, confia que ara els seus professionals podran trobar respostes als problemes de salut mental del segle XXI, dignificant els tractaments i posant el respecte a la persona per davant de tot. “Volem posar a l’abast de la societat les millors eines per avançar en la recerca dels nostres investigadors i obrir les portes a una participació compartida i transversal”, ha dit.

Rehabilitació integrada

El procés constructiu del nou centre, reconvertint un edifici dels anys 70, s’ha fet seguint tres línies estratègiques: garantir un espai funcional i acollidor per a la investigació i la docència, integrar-lo en l’entorn amb una imatge innovadora i assegurar un comportament bioclimàtic i un confort tèrmic i acústic que a la vegada redueixi el consum energètic. Per tant, s’ha apostat per materials naturals com la ceràmica, producte local i de tons variables que connecta l’espai amb l’entorn i la història del parc sanitari, integrant també la vegetació, que tradicionalment ha tingut una funció terapèutica als centres que abans hi havia al mateix espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’alcalde de Girona reclama a l’Estat “la necessitat” que Adif millori les inversions

girona

Veïns d’un bloc de Sants insten l’ajuntament a comprar l’edifici pel rebuig de la propietat a renovar-los els lloguers

Barcelona

22 afectats per salmonel·losi en un local de restauració de Barcelona per menjar truita de patates

Barcelona
societat

Quatre ferits, un d’ells crític, en caure 50 metres per l’esfondrament d’un mirador en construcció a la Vall de Boí

La Vall de Boí

Un nou centre de recerca per canviar els paradigmes de la salut mental

Sant Boi de Llobregat
Comunicació

Mor als 43 anys la periodista de la Cadena SER, Elsa Llorente

S’invertirà 21,7 milions en equipaments judicials al territori gironí

girona

Atrapen i denuncien un incívic que va llançar un sofà a la zona de contenidors

CASSÀ DE LA SELVA
societat

Veïns de Vallirana critiquen l’estat de l’aigua de boca i exigeixen a l’Ajuntament millores a la xarxa d’abastiment

Vallirana