Salut

salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

S’ha fet a l’Hospital Vall d’Hebron, que preveu aplicar-la entre 20 i 50 cops l’any

L’hospital Vall d’Hebron ha implementat per primer cop a l’estat una nova tècnica per localitzar i extirpar tumors a la part tova del paladar emprant la cirurgia robòtica i la impressió en 3D. Aquest nou mètode permet accedir al tumor a través de la boca, afavorint una cirurgia clarament menys invasiva que la tradicional, que feia una incisió al coll i, a banda dels danys estètics, era més dolorosa i podia afectar la respiració, la parla i la deglució.

El doctor David Virós, cap del Servei d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll del centre, ha presentat avui aquesta nova intervenció, que es va fer ara fa onze dies a una dona de 55 anys, i ha posat en valor el procés preparatiu que va requerir. Els especialistes van recrear el tumor que la pacient tenia a la base del crani imprimint-ne una rèplica amb tecnologia 3D. Això els va permetre inspeccionar el seu interior, conèixer en detall la relació entre totes les estructures de la zona, valorar els problemes que podien sorgir durant la intervenció i, fins i tot, entrenar-la.

“Gràcies al treball dels enginyers de la unitat 3D vam poder planificar i entrenar la cirurgia, pensar com tallaríem i mouríem les diferents estructures i els passos que calia fer en cada moment”, ha destacat Virós. El fet que el tumor fos al costat de vasos sanguinis i nervis connectats directament al cervell feia crucial “conèixer la zona al detall” per aconseguir que la cirurgia fos el màxim personalitzada.

A partir d’aquí, els metges van fer l’operació amb el robot cirurgià Da Vinci, que ja fa quinze anys que s’utilitza a l’hospital amb diferents evolucions i que permet fer incisions mínimes i precises en espais reduïts i de difícil accés. Els braços robòtics fan 8 mil·límetres i són guiats pels cirurgians, però eliminen la tremolor i mai es cansen.

Accedint al tumor a través de la boca els metges van evitar fer una incisió al coll i també la traqueotomia, una intervenció habitual en aquest tipus de casos, i així van aconseguir minimitzar el risc de complicacions, preservar la parla, el gust i l’olfacte i reduir el dolor postoperatori. De fet, el temps de la pròpia intervenció també va ser més curt del que ho hagués estat amb el mètode tradicional, passant de quatre hores a només dues.

Susana Zapico, la pacient intervinguda amb aquesta tècnica, encara no té l’alta mèdica però està prou recuperada com per explicar les seves sensacions amb aquest nou procés. “Em van fer moltes ressonàncies per replicar-me el cervell en 3D i vaig estar molt nerviosa, però estic molt contenta perquè em trobo molt millor del que em pensava”.

Els resultats són tan bons i el descens en l’impacte de la cirurgia és tan evident que l’hospital preveu intervenir amb aquesta tècnica uns vint casos com aquest a l’any. Virós, però, també ha explicat que , vist l’èxit, també l’utilitzaran en altres carcinomes malignes de cap i coll, cosa que suposaria actuar en uns cinquanta casos anuals

Impuls europeu al 3D local

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha posat en valor la importància del treball interdisciplinari entre professionals experts en imatge mèdica, en enginyeria biomèdica de Tecnologies 3D i en patologies complexes. “Tenim grans professionals i que cooperin és el que ens permet implementar noves maneres de fer”, ha ressaltat abans d’anunciar que la Comissió Europea ha atorgat a la Vall d’Hebron un projecte de 12 milions d’euros perquè esdevingui un centre de referència de patologies congènites amb abordatges personalitzats que apliquin IA i 3D. “Això ens ha de servir per ser referents en els pròxims anys”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona
salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona