Salut

Garrotxa

L’atenció a la dependència a casa, a l’alça

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha atès, durant el 2023, un total de 2.152 nuclis familiars per situacions de dependència, un 11,8% més en relació amb l’any anterior, i 3.938 persones, un 16,2% més. Un 57,8% de les persones ateses són d’Olot, un 65% són dones, una part important de les quals viuen soles. Fonts del consorci han explicat que les característiques de la població de la Garrotxa i la dificultat de les cures a domicili s’accentua a causa de l’increment de les taxes d’envelliment i sobreenvelliment, l’augment de la dependència, la cronicitat i l’impacte que aquestes situacions tenen sobre les persones cuidadores, generalment familiars. També per les dificultats, bàsicament pel cost, per dur a terme l’adaptació de l’entorn domiciliari i accedir als productes de suport necessaris.

Cal recordar que les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i Osona, l’any 2017, van posar en marxa conjuntament el Banc d’Ajudes Tècniques per millorar l’autonomia i l’accessibilitat de les persones al seu domicili i, el 2022, s’hi va incorporar el Berguedà. Des de l’inici del servei, a la Garrotxa, s’han fet valoracions a 2.094 persones i 323 d’aquestes han tingut en algun moment un producte d’aquest banc. Durant l’any 2023 s’han atès un total de 198 persones a la comarca, un 30% més en relació amb l’any anterior. A aquestes persones se’ls ha fet més d’una visita a domicili, s’han prestat 124 productes de suport i realitzat 322 valoracions. Aquest servei de teràpia ocupacional i productes de suport supracomarcal és gratuït i està gestionat per un terapeuta ocupacional.

Préstecs

Els productes de suport que es proporcionen són cadires de rodes, caminadors, llits articulats, grues, cadires de dutxa i de banyera, etc. Hi ha un servei de préstec que té un cost associat que varia depenent del producte i la situació. La terapeuta ocupacional és qui activa el servei de préstec i qui fa la petició perquè els productes arribin a les cases, coordinant-se amb el servei de magatzem, transport i manteniment.

Per sol·licitar aquest servei cal adreçar-se al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, a la plaça del Palau, 8, d’Olot o bé trucar al 972 266 644. També s’hi pot accedir mitjançant les treballadores socials de les àrees bàsiques de salut o de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Els càmpings catalans registren un mes de juliol més que òptim

barcelona
SOCIETAT

Tossa de Mar rebrà 200 migrants procedents de les Canàries

TOSSA DE MAR
seguretat

Sant Adrià demana a Interior més policia a la Mina

Sant Adrià de Besòs
Educació

Reclamen solucions aquest mateix curs per la falta de places a l’FP

barcelona
successos

Controlat l’incendi a unes oficines al costat d’una benzinera a l’Hospitalet de Llobregat

L’Hospitalet de LLobregat
QUERALBS

Paneque es compromet amb el projecte Ecovall de Vall de Núria

Queralbs
RIELLS I VIABREA

Concorregut Aplec de Sant Llop amb sopar i ofici religiós

Riells i Viabrea
SOCIETAT

Protesta visual a Castelldefels contra el desmantellament del carril bici

Castelldefels
INFRAESTRUCTURES

La represa del servei a l’L5 dilluns tanca un estiu d’obres al metro

Cornellà de Llobregat