Salut

Garrotxa

L’atenció a la dependència a casa, a l’alça

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha atès, durant el 2023, un total de 2.152 nuclis familiars per situacions de dependència, un 11,8% més en relació amb l’any anterior, i 3.938 persones, un 16,2% més. Un 57,8% de les persones ateses són d’Olot, un 65% són dones, una part important de les quals viuen soles. Fonts del consorci han explicat que les característiques de la població de la Garrotxa i la dificultat de les cures a domicili s’accentua a causa de l’increment de les taxes d’envelliment i sobreenvelliment, l’augment de la dependència, la cronicitat i l’impacte que aquestes situacions tenen sobre les persones cuidadores, generalment familiars. També per les dificultats, bàsicament pel cost, per dur a terme l’adaptació de l’entorn domiciliari i accedir als productes de suport necessaris.

Cal recordar que les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i Osona, l’any 2017, van posar en marxa conjuntament el Banc d’Ajudes Tècniques per millorar l’autonomia i l’accessibilitat de les persones al seu domicili i, el 2022, s’hi va incorporar el Berguedà. Des de l’inici del servei, a la Garrotxa, s’han fet valoracions a 2.094 persones i 323 d’aquestes han tingut en algun moment un producte d’aquest banc. Durant l’any 2023 s’han atès un total de 198 persones a la comarca, un 30% més en relació amb l’any anterior. A aquestes persones se’ls ha fet més d’una visita a domicili, s’han prestat 124 productes de suport i realitzat 322 valoracions. Aquest servei de teràpia ocupacional i productes de suport supracomarcal és gratuït i està gestionat per un terapeuta ocupacional.

Préstecs

Els productes de suport que es proporcionen són cadires de rodes, caminadors, llits articulats, grues, cadires de dutxa i de banyera, etc. Hi ha un servei de préstec que té un cost associat que varia depenent del producte i la situació. La terapeuta ocupacional és qui activa el servei de préstec i qui fa la petició perquè els productes arribin a les cases, coordinant-se amb el servei de magatzem, transport i manteniment.

Per sol·licitar aquest servei cal adreçar-se al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, a la plaça del Palau, 8, d’Olot o bé trucar al 972 266 644. També s’hi pot accedir mitjançant les treballadores socials de les àrees bàsiques de salut o de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia