Salut

SALUT

Avís de contaminació per partícules en suspensió a la conurbació de Barcelona i a les Terres de Ponent

La intrusió de pols africana ha elevat la mitjana diària dels nivells de PM10 per sobre dels 50 µg/m³ i la previsió indica que els nivells es mantindran elevats

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat aquest dimecres un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells elevats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric a la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona i a les Terres de Ponent. La principal causa és la intrusió de pols africana que està afectant el país des d’ahir dimarts.

La mitjana diària dels nivells de PM10 d’ahir va ser superior al valor de 50 µg/m³ en quatre estacions de mesurament. Concretament a les de Lleida (Irurita- Pius XII), Juneda (Pla del Molí), Montcada i Reixac (Pl. De Lluís Companys), i l’Hospitalet de Llobregat (Av. Del Torrent Gornal). La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 µg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la intrusió persisteixi i que les condicions de dispersió no millorin significativament.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s’emeten per causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les que hi ha presents a l’atmosfera per motius naturals.

Aquest avís comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu. En aquesta situació es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; prioritzar el transport públic; teduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…); utilitzar el cotxe compartit; i realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

En el cas de disposar de diferents vehicles, es recomana utilitzar el que tingui les emissions més baixes, així com regular la climatització de les llars i establiments.

Els municipis afectats

Els municipis de la ZPE de la conurbació de Barcelona són Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Els municipis de la zona de qualitat de l’aire denominada Terres de Ponent són Agramunt, Aitona, Albatàrrec, Albesa, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs,Alfés, Algerri, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Anglesola, Arbeca, Artesa de Lleida, Aspa, Balaguer, Barbens, Barberà de la Conca, Belianes, Bellaguarda, Bellcaire d’Urgell, Bell-lloc d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Bellpuig, Bellvís, Benavent de Segrià, Biosca, Blancafort, Bovera, Cabanabona, Castelldans, Castellnou de Seana, Castelló de Farfanya, Castellserà, Cervera, Cervià de les Garrigues, Ciutadilla, Corbins, Cubells, el Cogul, el Palau d’Anglesola, el Poal, el Soleràs, el Vilosell, els Alamús, els Omellons, els Omells de na Gaia, els Plans de Sió, els Torms, Fondarella, Foradada, Forès, Fulleda, Golmés, Granyanella, Granyena de les Garrigues, Granyena de Segarra, Gimenells, Guimerà, Guissona, Ivars de Noguera, vars d’Urgell, Ivorra, Juncosa, Juneda, la Floresta, la Fuliola, la Granadella, la Granja d’Escarp, la Pobla de Cérvoles, la Portella, la Sentiu de Sió, l’Albagés, l’Albi, les Borges Blanques, les Oluges, l’Espluga Calba, l’Espluga de Francolí, Linyola, Llardecans, Lleida, Maials, Maldà, Massalcoreig, Massoteres, Menàrguens, Miralcamp, Mollerussa, Montblanc, Montgai, Montoliu de Lleida, Montornès de Segarra, Nalec, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pira, Preixana, Preixens, Puiggròs, Puigverd d’Agramunt, Puigverd de Lleida, Rocafort de Queralt, Rosselló, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Martí de Riucorb, Sarral, Sarroca de Lleida, Senan, Seròs, Sidamon, Solivella, Soses, Sudanell, Sunyer, Tàrrega, Tarrés, Tarroja de Segarra, Térmens, Torà, Tornabous, Torrebesses, Torrefarrera, Torrefeta i Florejacs, Torregrossa, Torrelameu, Torres de Segre, Torre-serona, Vallbona de les Monges, Vallclara, Vallfogona de Balaguer, Verdú, Vilagrassa, Vilanova de Bellpuig, Vilanova de la Barca, Vilanova de l’Aguda, Vilanova de Segrià, Vila-sana, Vilaverd, Vimbodí i Vinaixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mobilitat

Nou vial per treure el trànsit pesant del centre de Gandesa

GANDESA

Un incendi crema un descampat i deixa bona part del poble sense llum

santa cristina d’aro
SOCIETAT

S’emporten un vaixell abandonat i cremat fa tres anys del port de Tarragona

TARRAGONA
Mobilitat

Manresa estrena la passera que connecta el Pont Vell i l’estació

Manresa
Infraestructures i serveis

L’enllaç del corredor mediterrani del sud de Martorell amb el Port, en marxa a l’estiu de 2025

Castellbisbal

Els pous del Pla de Sitjar permeten reduir un 35% d’aigua del Pasteral

GIRONA
societat

Demanen una multa per l’edil de Tortosa jutjat per una presumpta agressió

Tortosa

Nous rectors per a parròquies de Sant Feliu, Palamós i Vall·llobrega

GIRONA
Infraestructures

El metro augmentarà fins a 800 els agents de seguretat

Barcelona