Salut

sanitat

Espanya té una reserva suficient de vacunes per a mpox

Fonts del ministeri de Salut asseguren que a més es podria augmentar l’estoc

Espanya té una reserva de vacunes per a mantenir la seva estratègia de prevenció contra el mpox, però arribat el cas podria augmentar-la, una cosa per a la qual la UE ja està en contacte amb les farmacèutiques en el cas que calgués incrementar l’estoc.

Així ho ha assegurat a Efe el director general de Salut Pública i Equitat en Salut del Ministeri de Sanitat, Pedro Gullón, després que el PP hagi demanat al govern espanyol que creï una reserva de vacunes i reforci els controls en ports i aeroports davant la nova emergència de salut pública internacional per mpox –malaltia abans coneguda com a verola del mico– decretada per l’OMS aquesta mateixa setmana.

“No intentem veure’ns en el mateix escenari 2020 perquè estem davant un virus que té una transmissió diferent de la covid. No, ens confinarem. Ja coneixem el mpox des de l’any 2022 i tenim eines per a controlar-lo”, ha resolt Gullón.

El màxim responsable de salut pública ha descartat entrar en la dinàmica també “passada” de “declaracions creuades” amb els populars i especialment amb els responsables de la Comunitat de Madrid, que va ser la primera ahir a demanar reforçar els controls en l’aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas.

“Una cosa que ens ajudaria en aquesta gestió, molt molt molt, a totes les comunitats i a nosaltres com a ministeri, és que baixem el to de declaracions amb mesures que corresponen a una avaluació tècnica, no política”, ha subratllat.

Gullón ha recordat així que dilluns que ve es reunirà el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea, on ell mateix representarà al ministeri espanyol de Sanitat; després d’això, hi haurà una trobada amb els seus màxims òrgans tècnics i de l’Administració General de l’Estat implicats –Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE), el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) i la Divisió de VIH i Vacunes– per a avaluar la situació.

Després, el dimarts, els tècnics del ministeri es reuniran amb els de les comunitats en la ponència d’alertes per a valorar, arribat el cas, una actualització de les mesures vigents a Espanya.

“Aquests són els llocs on hem de prendre aquest tipus de decisions basades en les millors dades, no entrar en declaracions o ocurrències”, ha emfatitzat.

Respecte a l’exigència de la creació “urgent” d’una reserva de vacunes –de les quals, segons el PP, Espanya té dos milions caducades i només mig milió aptes– Gullón ha assegurat que ja existeix.

Fins i tot fa uns mesos, Espanya va tractar, a través dels laboratoris Garvi, fer una donació a la República del Congo –on es va originar el brot actual fa uns mesos–, però per la logística interna del país, en conflicte armat des de fa 3 anys, va ser “tremendament complicat”.

Fa una setmana, Sanitat va fer una crida a les persones que només s’han posat una injecció de la vacuna –unes 20.900, la meitat del total– a completar la seva immunització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

La directora de l’ECDC considera molt baix el risc d’un gran brot de mpox a Europa

barcelona
palau-saverdera

Projecte per posar plaques solars a l’escola

Palau-saverdera
successos

Desmantellen una plantació de 1.369 plantes de marihuana a l’Alt Urgell

Fígols i Alinyà
sanitat

Espanya té una reserva suficient de vacunes per a mpox

barcelona
sanitat

El Pakistan confirma el primer cas de mpox a Àsia i dos sospitosos més

barcelona
infraestructures

Acaba la primera fase de reforma del parc de l’Espanya Industrial a Sants-Montjuïc

Barcelona
successos

Atesos 12 veïns d’un bloc de pisos de Lleida per un incendi als comptadors de l’edifici

Lleida
societat

Un dron controla les emissions contaminants i abocaments al Port de Barcelona

Barcelona

El Mercat d’Olot acull més de 20 tallers per a infants i joves

olot