Salut

El risc de suïcidi es dispara entre els ingressats per problemes de salut mental

En el cas de les dones és 48 cops superior al de la resta de la població, segons un estudi de l’Hospital del Mar

El risc de suïcidi es dispara entre les persones que han estat hospitalitzades per un problema de salut mental. Les dones que en algun moment han patit un ingrés per aquesta mena de trastorns tenen 48 vegades més possibilitats de morir per suïcidi que la població general. En el cas dels homes, el risc és 28 vegades més alt, com revela un estudi del grup de recerca en serveis sanitaris de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar

L’estudi, publicat a la revista JAMA Network Open a partir de dades de gairebé 50.000 persones, també apunta que el risc de mortalitat prematura, és a dir la que es produeix abans dels 70 anys per diverses causes, també és gairebé vuit vegades més elevat en les afectades per trastorns mentals greus que entre la resta de la població, sense que s’apreciï una diferència per gènere tan important com en el cas anterior.

Aquestes dades porten al Dr. Jordi Alonso, coordinador del grup de serveis sanitaris de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, a apuntar que “tot i que la xifra absoluta de suïcidis és petita, només l’1% del total, les magnituds que hem observat suggereix que el suïcidi és una de les maneres en què s’expressa la mortalitat elevada en les persones amb trastorn mental”.

Diferències de gènere

Els trastorns més prevalents en la població analitzada són l’esquizofrènia i altres trastorns psicòtics, trastorns relacionats amb el consum de drogues i amb l’alcohol, depressió i trastorn de personalitat. Però l’estudi revela diferències entre homes i dones en relació amb el risc de suïcidi posterior a l’alta hospitalària. Els investigadors apunten que el risc de suïcidi proporcionalment més elevat entre dones, en comparació amb la població general femenina, pot deure’s a dos fenòmens simultanis: una major demanda d’atenció sanitària per part de les dones i a un infradiagnòstic de la depressió en els homes.

El fet que hi hagi més morts per suïcidi entre dones contrasta amb la situació a la població general, on es produeixen més entre els homes. Alonso creu que els resultats d’aquest estudi “s’haurien de tenir presents a l’hora de definir estratègies de prevenció i atenció personalitzades”.

De la seva banda, el cap del servei de psiquiatria de l’Hospital del Mar, Víctor Pérez, certifica que la malaltia mental és un dels principals factors de risc per a la conducta suïcida: “un 90% de les persones que se suïciden estaven diagnosticades”.

L’investigador de l’Hospital del Mar i primer autor de l’article, Philippe Mortier, defensa que “cal integrar els serveis de salut mental amb els mèdics i fer un abordatge multidisciplinari que vagi més enllà de l’atenció a la salut mental”, ja que l’estudi suggereix que “els individus que reben l’alta d’una hospitalització psiquiàtrica són una població vulnerable a la mort prematura i a les conductes de risc suïcida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Santa Caterina estrenarà el nou bloc quirúrgic el mes d’octubre

SALT

Denuncien a Fiscalia el compte Figueras Oscura per xantatge i extorsió

FIGUERES

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany aprova el Pla Estratègic de la Biomassa

BANYOLES

El bus llançadora gratuït s'estrena amb 1.260 passatgers

CALONGE
Medi ambient

Unió de Pagesos interposa un recurs d’alçada contra el concurs de lloguer de terres a Gallecs

Santa Perpètua de Mogoda

El risc de suïcidi es dispara entre els ingressats per problemes de salut mental

Barcelona

El programa CaixaProinfància acompanya 600 alumnes gironins en l’inici de curs

GIRONA
Societat

El síndic de Barcelona demana deixar de sancionar els errors involuntaris en el pagament a parquímetres

Barcelona

La Policia Local incorpora tres nous agents i convoca set places més

BLANES