Salut

Salut

Salut oferirà l’any que ve la vacuna del papil·loma humà a tots els nois que tinguin entre 12 i 18 anys

El departament preveu administrar una única dosi, no dues com fins ara, i ampliar la protecció a

Salut preveu oferir l’any que ve la vacuna del papil·loma humà (VPH) a tots els nois d’entre 12 i 18 anys. La protecció va començar fa anys per a les nenes per prevenir el càncer de coll uterí i, des del curs 2022-23, a Catalunya es va començar a vacunar també de forma sistemàtica els nens d’entre 11 i 12 anys, a 6è de primària, per als nascuts el 2011.

Fins ara es posaven dues dosis de la vacuna però, com a novetat, el departament preveu posar-la amb una única punxada, ja que les recomanacions internacionals estableixen que ja és suficient per quedar protegit. Salut aprofitarà aquest canvi per anar a buscar els nois menors de 18 anys i majors de 13 i 14, és a dir els nascuts entre el 2006 i el 2010, i que, per tant, no havien pogut optar a la vacuna finançada pel sistema sanitari.

La novetat l’ha anunciat el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, en una atenció als mitjans de comunicació aquest dilluns. Tot i que la vacunació contra el Papil·loma s’administra als instituts, fonts de Salut Pública citades per l’ACN han descartat fer-ho també en aquesta franja d’edat perquè possiblement hi ha molts nois que ja deuen estar desvinculats del sistema educatiu.

La vacuna protegeix els nens de desenvolupar càncers relacionats amb el Virus del Papil·loma Humà, com el càncer d’orogaringe (part de la gol de darrere la cavitat oral), de penis i d’annus.

El virus del papil·loma és la infecció de transmissió sexual més comuna: Un de cada 10 individus (dones i homes) sexualment actius l’adquiriran en algun moment de la vida. Pot afectar a les mucoses del tracte anogenital així com a la mucosa oral d’homes i dones. La majoria de les infeccions de VPH s’eliminen espontàniament. Hi ha més de 100 tipus diferents de VPH. Alguns, anomenats de “baix risc” (perquè no causen càncer) són els responsables de les berrugues anogenitals i altres, els d’alt risc, són capaços de produir càncer de coll uterí (el quart càncer més freqüent en dones), de vulva, de penis, de vagina, d’anus o d’orofaringe.

A més de les vacunes, hi ha altres estratègies com els programes de prevenció a través de cribratges, que permeten detectar anomalies de forma precoç.

La vacunació de noies als 11-12 anys,a 6è de primària, va començar a implementar-se a Catalunya el curs 2007-08 i va provocar la disminució de més del 60% de les berrugues anogenitals entre les noies d’entre 16 i 19 anys una dècada després De retric, també es va observar una disminució d’entre un 4 i un 6% de les berrugues genitals entre nois i homes joves, així com també entre noies i dones no vacunades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia