Salut

salut

Pané es fixa com a objectiu tenir hora als CAP en 48 hores i millorar el finançament sanitari

Compareixença de la consellera al Parlament

La consellera de Salut, Olga Pané, ha fixat com a prioritat del seu departament reduir el temps d’espera per obtenir cita ser atès a l’atenció primària i millorar, en un àmbit més general, el finançament general de la sanitat, passant del 5,7% del PIB català que és ara, al 7%. Així ho ha avançat avui en la compareixença al Parlament per exposar els seus objectius de legislatura.

Salut aspira que la ciutadania pugui accedir a l’atenció primària en 48 hores. En la primera compareixença a la comissió de Salut del Parlament, Pané també ha proposat reorientar les intervencions dels centres de salut mental infantil i juvenil perquè surtin “de les quatre parets” i vagin a les escoles i els barris. Un altre dels reptes és donar prestacions de dentista a persones amb discapacitat intel·lectual o d’extremitats superiors abans de 2025. Igualment, ha afirmat que cal promoure que els professionals sanitaris parlin el català.

Sobre l’espera mitjana de 5 dies perquè un pacient sigui atès pel seu metge de capçalera actualment, la consellera considera que “quan han passat 48 hores aquesta persona ja és a les urgències de l’hospital”, per la qual cosa es proposa aconseguir que el 90% dels ciutadans tinguin accés en 48 hores, a més de reforçar l’atenció domiciliària.

Pané vol arribar al 7% del Producte Interior Brut (PIB) per finançar la salut pública de Catalunya, des de l’actual 5,7%, segons ha dit aquest dimecres en la seva primera compareixença al Parlament. .Segons Pané, la despesa sanitària pública sobre el PIB catalana (5,7 %) és la segona més baixa de totes les comunitats autònomes, només per endavant de la Comunitat de Madrid (4,2%), una situació que es proposa revertir i aconseguir arribar al 7%, un percentatge similar al que dediquen altres països europeus. A més, la diferència entre el pressupostat i la despesa final prevista per a aquest any 2024 és de 2.735 milions d’euros, una situació que es repetix exercici rere exercici a Catalunya des de fa anys, ha recordat. Aquesta situació produeix “problemes de tresoreria, compromet els proveïdors i fins i tot les finances de la Generalitat”, per això la necessitat d’incrementar la inversió en sanitat pública, ha explicat “El sistema és solvent -ha considerat- i resol problemes de salut però no està prou preparat per encarar aquests reptes”.

Ha anunciat també que una de les primeres mesures que prendrà abans que s’acabi l’any serà desplegar prestacions odontològiques i de salut bucodental per a les persones amb discapacitat intel·lectual o física de extremitats superiors, que tenen dificultats per mantenir en condicions les dents.

En salut mental, Pané ha assegurat que se centraran en els nens i joves i ha informat que canviaran l’orientació dels centres d’atenció que s’ocupen de la salut mental dels menors perquè els professionals ’surtin’ a les escoles i centres cívics.

Les mesures s’inclouen en els dotze àmbits que ha citat la consellera com a prioritaris en aquesta legislatura, el primer dels quals és l’envelliment sa i actiu, “un repte, no només sanitari, sinó de tota la societat, buscant aliances a nivell local”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.