Salut

salut

Nou Pla de Salut Mental de la Diputació dirigit a joves i adolescents

S’hi destinaran 7,6 milions i tindrà com a a prioritat els primers auxilis en salut mental, la prevenció del suïcidi o la creació d’un xat d’atenció

La Diputació de Barcelona ha impulsat el primer Pla Estratègic de Salut Mental que, amb un pressupost de 7,6 milions d’euros, vol impulsar 61 accions, la meitat d’elles vinculades a projectes ja en marxa, per prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament de les persones que pateixin algun trastorn mental. El pla prestarà especial atenció al col·lectiu de joves i adolescents potenciant la detecció i prevenció dels problemes des de la mateixa comunitat. “Tot allò que detectem abans dels 18 anys ho podrem gestionar millor evitant que molts casos acabin al sistema de salut”, ha destacat Gemma Tarafa, diputada delegada de Salut Pública. Els nous serveis s’implementaran inicialment a 7 municipis de la demarcació com a prova pilot.

Primers auxilis en salut mental, prevenció del suïcidi i suport a l’entorn suïcida, o extensió i adaptació al territori d’un xat d’atenció 24 hores són algunes de les accions que s’impulsaran per tal d’acostar a l’àmbit local les accions en matèria de salut mental. Els nous serveis s’implementaran inicialment a Terrassa, Mataró, Vilafranca, Manresa, El Prat de Llobregat, Igualada i una agrupació de petits municipis entorn la C-17, abans d’estendre’ls a tots els municipis de la demarcació.

El pla compta amb 4 línies estratègiques: prevenció i promoció de la salut mental; facilitar la detecció precoç i l’acompanyament psicològic i comunitari; garantir el respecte als drets de les persones amb problemes de salut mental, i articular una organització del propi pla. Aquestes línies es tradueixen en 13 objectius específics que es materialitzen en 61 accions, algunes de les quals vinculades a projectes ja en marxa i d’altres accions noves que s’aplicaran a curt o mig termini.

La diputada delegada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Gemma Tarafa, ha recordat que “la prevalença dels problemes relacionats amb la salut mental i el benestar emocional cada vegada és més elevada i també l’estigma per raó de salut mental continua sent un problema global, per això la salut mental és una prioritat en les polítiques de salut pública de la Diputació de Barcelona”. La diputada ha subratllat que “la millora de la salut mental requereix l’actuació sobre els entorns més propers on transcorre la vida quotidiana de les persones i les seves relacions socials i vincles, és a dir, els municipis, amb la implicació de tots els agents i serveis de manera transversal (socials, de salut, esportius, culturals, laborals, etc.)”-

La Comissionada del Pla Estratègic de Salut Mental de la Diputació de Barcelona, Pilar Solanes, ha recordat per la seva banda que, en aquest context “la territorialització esdevé un eix fonamental, ja que cal tenir presents les necessitats diferencials de cada municipi, cada barri, així com les possibles desigualtats en relació amb la salut mental, per tal de respondre a les expectatives i les necessitats reals de la ciutadania, des de la proximitat i el respecte a les persones, especialment les més vulnerables”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.