Salut

SALUT

L’Hospital de Mataró allarga el pacte del servei de pediatria

El Sindicat Metges de Catalunya ha fet públic avui que, després de diferents estires-i-arronsa, els pediatres i la direcció de l’Hospital de Mataró han acordat prorrogar el pacte que van assolir a principis d’estiu per garantir l’atenció mèdica hospitalària als nens i adolescents del Maresme.

Davant la manca d’especialistes del centre, que no permetia cobrir les 24 hores d’assistència i que va generar mobilitzacions ciutadanes abans de l’estiu, els professionals del servei de pediatria van acceptar una reorganització temporal de les seves jornades laborals consistent en la realització de torns alternatius de 12 hores, de manera que s’assegurava la presència d’almenys tres pediatres durant el dia i dos a la nit.

Aquesta organització s’havia de perllongar fins al setembre, però segons el Metges de Catalunya, la direcció ha explicat que la contractació de nous pediatres s’ha endarrerit i per tant ha estat necessari prorrogar el sistema de torns fins al 30 de novembre, quan suposadament ja s’hauran començat a produir aquestes incorporacions. Amb tot, el sindicat mèdic es mostra a l’expectativa davant les previsions de l’empresa “que es basen en la capacitat de seduir els residents que han acabat recentment l’especialitat”

El cirurgià de l’Hospital de Mataró i president de MC, Jordi Cruz, ha assegurat que la continuïtat dels torns de 12 hores és perjudicial, no només per a les condicions de treball dels professionals, sinó també per al mateix funcionament de l’equip pediàtric. “No es tracta d’un canvi d’horari, es tracta d’un canvi de vida perquè no tenir una organització laboral definida és dolent per a la conciliació”, ha explicat.

Per això, Cruz, que també ocupa la vicepresidència del comitè d’empresa del centre mataroní, ha reclamat un reconeixement pel sobreesforç dels professionals que “estan canviant la seva forma de vida per salvar el servei de pediatria”.

Per al dirigent sindical, la situació és deu a la suma de dos factors: unes condicions de treball poc atractives i una falta de planificació respecte a les necessitats de personal mèdic. “La tardor passada es va fer un anàlisi de la situació a l’Hospital de Mataró i es va veure que ens faltaven almenys cinc pediatres. Hi havia convocatòries obertes, però sense resposta”, ha remarcat.

Pel que fa a la planificació, el president de MC ha considerat que es tracta d’un problema global del sistema, ja que el CatSalut “no sap ni quants professionals hi ha ara mateix a cada zona, així que ni parlem dels que es necessitarien”.

Amb l’objectiu de facilitar la captació de talent, el Consorci Sanitari del Maresme (CSDM), entitat gestora de l’Hospital de Mataró, i l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona han establert una aliança estratègica per compartir professionals del servei de pediatria, els quals podran fer formació i recerca conjunta.

D’aquesta manera, el centre mataroní espera que l’aliança afavoreixi la contractació de pediatres joves que fa poc que han acabat la seva formació i els motiva la idea de treballar en un hospital de tercer nivell. De fet, l’empresa treballa amb aquesta previsió perquè els professionals es comencin a incorporar aquest mateix mes d’octubre i al gener ja s’hagin pogut cobrir totes les vacants i recuperar la normalitat del servei.

MC demana que es millorin les condicions laborals i retributives per evitar la marxa d’aquests joves facultatius, que poden trobar millors oportunitats en altres centres públics o privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.