Salut

Més de 130.000 persones requereixen cures pal·liatives a Catalunya

Els especialistes reclamen més recursos davant l’increment de necessitats previst per als pròxims anys

La Societat Catalano-Balear de les Cures Pal·liatives, que forma part de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, reclama més recursos humans i econòmics per fer front als reptes de futur de l’especialitat, coincidint amb el dia internacional de les cures pal·liatives, que se celebra avui. Segons les seves dades, a partir de les taxes estimatives de l’Organització Mundial de la Salut, a Catalunya hi ha unes 130.000 persones adultes amb necessitats pal·liatives i, d’aquestes, unes 15.000 es troben en situació de final de vida. A més, cal afegir-hi un miler de pacients més corresponents a població infantojuvenil.

L’entitat reclama que el sistema de salut es prepari per fer front a aquestes xifres “disposant del nombre de professionals adequats i formats”, comptant amb més recursos i “enfortint el punt de mira de l’atenció vers les cures pal·liatives”, però té clar que per fer-ho caldrà “prendre decisions des d’un punt de vista polític, des d’un punt de vista professional i des d’un punt de vista social”.

L’any 2014, l’Assemblea Mundial de la Salut de l’OMS va reconèixer que la demanda de cures pal·liatives seguiria creixent de manera progressiva a causa de la prevalença de malalties cròniques i l’envelliment de la població. Per aquest motiu, instava els seus membres a integrar les cures pal·liatives en les seves polítiques de salut.

La Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives remarca l’agraïment “als més de 10 mil professionals que en el dia a dia ofereixen el millor d’ells mateixos per atendre i cuidar” i reclama a la societat i l’administració “que es perdi la por a parlar de la mort o del final de la vida obertament, la por a reconèixer les cures pal·liatives com una especialitat sanitària més i la por a invertir en suport psicològic i emocional des de la sanitat pública”, entre d’altres peticions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia