Sant Joan de Déu crea una plataforma per produir teràpies avançades
L’estrenarà fabricant el tractament amb cèl·lules CAR-T per a infants amb leucèmia limfoblàstica aguda
L’Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa una plataforma per a la producció i el desenvolupament de medicaments de teràpies avançades, és a dir les que tenen una màxima complexitat perquè s’obtenen en manipular gens, cèl·lules o teixits per tal de tractar una malaltia de manera personalitzada.
Un dels exemples més punters i prometedors són els tractaments amb les cèl·lules CAR-T, justament el primer fàrmac que es produirà en aquestes noves instal·lacions per beneficiar pacients que pateixen leucèmia limfoblàstica aguda i que no han respost als tractaments convencionals. Posteriorment, també es preveu que s’hi creïn compostos per a altres tipus de càncer, com ara el glioma difús de tronc cerebral, i d’altres malalties.
Els especialistes de Sant Joan de Déu ja administraven aquesta mena de tractaments als pacients que ho requerien, però ho feien amb teràpies produïdes en altres centres, com l’Hospital Clínic o algunes companyies farmacèutiques. Ara, l’hospital produirà aquests medicaments en instal·lacions pròpies i tindrà capacitat per preparar--ne per a pacients d’altres institucions.
Quatre sales blanques
La plataforma de teràpies avançades de l’Hospital Sant Joan de Déu ocupa una superfície de 1.280 metres quadrats i disposa d’una àrea de producció de teràpies avançades amb quatre sales blanques especialment concebudes per fabricar diferents teràpies (cel·lular, gènica i enginyeria de teixits) amb els màxims estàndards de seguretat biomèdica. Els professionals d’aquesta infraestructura, que col·laboren amb l’Hospital Clínic, treballaran conjuntament amb equips de diferents àrees com l’oncologia, l’hematologia, les malalties neuromusculars, les immunodeficiències primàries i les malalties autoimmunes.
Pocs centres disposen d’aquestes instal·lacions, anomenades sales blanques, perquè requereixen una inversió econòmica molt important, infraestructures i equipaments específics i professionals experts. “En el nostre cas era el pas necessari i lògic, després de l’obertura del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, on atenem pacients de tot el món amb càncers extremadament complexos”, explica la doctora Alessandra Magnani, directora de la Plataforma de Teràpies Avançades de l’HSJD.
Els darrers anys, l’Hospital Sant Joan de Déu ha vist augmentar el percentatge de pacients amb malalties rares complexes que atén i ha impulsat diferents iniciatives per avançar en el coneixement d’aquestes patologies i per poder oferir nous tractaments. De fet, va ser el primer centre de l’estat que va administrar la teràpia CAR-T a un nen amb leucèmia.