Es confirmen cinc casos més de grip AH1N1 a Catalunya i ja són 11 els afectats

El degoteig de possibles contagis continua amb la detecció ahir de sis persones més amb símptomes

El degoteig de pacients amb grip AH1N1 i de possibles casos no cessa. Als sis casos confirmats dimecres –un dels malalts és un jove que sense haver viatjat a Mèxic es va contagiar–, s'hi han d'afegir els cinc anunciats ahir pel ministeri. De moment, es manté un únic cas de contagi per contacte amb una persona que havia viatjat a Mèxic. Així, ara per ara, en espera de l'estudi de 15 casos que estan pendents d'analitzar, hi ha set homes i quatre dones infectats –sis atesos en hospitals de Barcelona i la resta, als de Girona, Campdevànol, Manresa, Mataró i Granollers–. Tots els pacients continuen el tractament antiviral a casa seva i evolucionen bé, segons fonts de Salut. Amb l'anunci d'aquests pacients més, Catalunya és el punt de l'Estat amb més casos confirmats, lluny dels tres del País Valencià, els dos de Castella-la Manxa i de Madrid i dels casos aïllats de Múrcia i el País Basc.

Ahir al matí Salut anunciava tres casos sospitosos més, que elevaven el nombre a disset. Es tracta dels casos de dues noies de 19 i 22 anys i un noi de 25 anys detectats a l'hospital Doctor Trueta de Girona, l'hospital de Manresa i el de Granollers. A la tarda, a la vegada que es confirmava la infecció de cinc persones, es donaven a conèixer tres casos més de contagi, que donaven un balanç final de sis en un mateix dia. Segons fonts del departament, els afectats són dues noies de 16 i 22 anys i un noi de 22 que han estat tractats a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el Trueta de Girona i el Clínic de Barcelona. Com la resta de persones amb símptomes de tenir la malaltia, són a casa seva i segueixen el tractament antiviral. En el cas de l'Estat, ha baixat de 103 a 99 el nombre de pacients sospitosos de tenir el virus.

Menys trucades

El volum de demandes d'informació sobre el virus AH1N1 al telèfon de Sanitat Respon va començar a disminuir ahir. Es van atendre de les 12 de la nit a les 6 de la tarda 40 trucades, quan abans-d'ahir en el mateix període les trucades van ser 92.

Anàlisis al Clínic

L'Hospital Clínic de Barcelona es podria convertir en un dels centres de referència que donen el segon positiu definitiu en els casos de sospita de la grip AH1N1. Aquest és un dels temes que es van tractar divendres a la tarda en la reunió que va mantenir la ministre de Sanitat, Trinidad Jiménez, amb els representants de les comunitats autònomes. A la trobada, que es va fer a Madrid, hi era present la consellera de Salut, Marina Geli. Convertir l'hospital Clínic en un dels centre de la xarxa de laboratoris de l'Estat que s'encarreguen de fer aquest tipus d'anàlisis agilitaria el procés, ja que actualment es fan només a Madrid. De moment, però, la proposta s'està estudiant.

Quarantena a Hong Kong

La quarantena imposada a l'Hotel Metro Park de Hong Kong, l'establiment on estava allotjat el jove mexicà afectat pel virus i primer cas de la grip AH1N1 a l'Àsia, ha afectat de ple una barcelonina que era a la zona en viatge de negocis. Segons el cònsol, Juan Luis Flores Arroyuelo, la dona es troba bé i, com els altres quatre ciutadans de l'Estat espanyol que són a l'hotel, ha donat negatiu a les proves del virus. Tots cinc es poden moure amb llibertat pel recinte, però no en podran sortir fins d'aquí a set dies. El cònsol afirmava ahir que els afectats per la quarantena mantenen contacte amb la família per via telefònica o per internet. No es descarta que hi hagi més ciutadans de l'Estat a l'hotel.

Obama diu que els EUA estan més preparats que mai contra la grip

La Xina anuncia controls extrems després del primer contagi asiàtic
josep martinoy / EFE

En el seu missatge dels dissabtes, el president va informar que el govern federal ha transferit als estats un quarta part de la seva reserva de 50 milions de dosis de fàrmacs antivirals. A més, ha comprat altres 13 milions de dosis, a un preu de 251 milions de dòlars (189 milions d'euros), i ha començat a enviar 400.000 d'aquests tractaments a Mèxic, el país més afectat.

Els estats disposen, per la seva banda, de 23 milions de dosis pròpies. Aquestes reserves van ser establertes en resposta a l'aparició de la grip aviària, l'any 2005. Gràcies als preparatius que es van fer llavors, els estats i el govern federal «tenen plans de resposta contra la grip completament operatius i estan més ben preparats que mai per bregar contra un desafiament d'aquesta magnitud», ha expressat Obama. El president va prometre que la seva administració invertirà «tots els recursos necessaris per tractar el virus i per prevenir un brot més ampli».

Segons les últimes dades, als EUA la malaltia és present en dinou estats i ha afectat 141 persones, i l'única persona morta al país va ser un nen mexicà, la setmana passada, que havia anat a visitar uns parents a Texas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.