Salut

La contra

“Els restaurants són l'aparador”

Productors i restauradors de les Terres de l'Ebre exposen els reptes del sector agroalimentari en una jornada de debat sobre la dieta mediterrània

Per als productors agrícoles, ser present a la carta dels restauradors és fonamental. “És lo nostre aparador”, va manifestar ahir el gerent de la cooperativa Soldebre, Josep Estrada, que va participar en una jornada sobre restauració i salut a la Mediterrània que va tenir lloc a Amposta. Tan important ho consideren que, enmig de la jornada, Estrada va proposar als restauradors ebrencs que promocionen als seus establiments l'oli de la denominació d'origen (DO) Baix Ebre i Montsià, un oli que els va oferir a un 50% del preu de mercat. També els va demanar que s'esforcen a presentar la fruita de manera atractiva als seus clients perquè la trien a les postres. “Pelar la fruita és un esforç i molta gent pensa: «Si no ho faig a casa, encara menys ho faré en un restaurant!»”, va ironitzar Estrada. Unes pràctiques que els restauradors ebrencs asseguren que ja apliquen. “Els nostres associats ja ofereixen productes de proximitat als clients, com ara l'oli, la fruita, el vi, l'arròs o la sal del Delta”, va dir la presidenta del Col·lectiu de Cuina de la Ràpita, Immaculada Boria.

De fet la majoria de productes agrícoles de les Terres de l'Ebre encaixen a la perfecció amb la dieta mediterrània, que ha estat declarada patrimoni cultural immaterial per la Unesco. I hi ha restauradors que aposten per aquesta dieta i han fet la sol·licitud per aconseguir l'acreditació de la Fundació Dieta Mediterrània. “Tenim la petició paralitzada perquè els ajuntaments ens han de fer una autorització sanitària per rebre l'acreditació, però no saben quin document ens han de lliurar”, va denunciar el president de la Federació d'Hostaleria de les Terres de l'Ebre, Lluís Garcia. Una problemàtica, però, que el director de l'Agència de Protecció de la Salut a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Arasa, va assegurar que es resoldrà en breu. “Convertirem aquesta autorització en una comunicació i es demanarà als restaurants una declaració de bones pràctiques”, va dir Arasa, que va animar el sector de la restauració a convertir-se en un clúster de la dieta mediterrània. És a dir, que els municipis ebrencs tinguen múltiples ofertes d'establiments on s'ofereixen menús basats en la dieta mediterrània. Uns menús que no necessàriament han de ser més cars. “Es pot fer cuina mediterrània a un preu raonable, encara que evidentment no inclourà productes com el llenguado o l'entrecot”, va manifestar Joan Amaré, del restaurant Amaré de Roquetes.

Des de la Fundació Dieta Mediterrània es va proposar als restauradors que pensen també en el públic infantil a l'hora d'oferir menús saludables, un menú que vagi més enllà dels macarrons, la carn i els calamars arrebossats que presenten la major part de les cartes de restaurants per als més petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.