Salut

barcelonès nord

Els hospitals buiden llits per ajustar-se als retalls de la crisi

Reduir el temps que el pacient està ingressat és una altra mesura per disminuir la despesa, ordenada aquest any per l'administració

Els centres garanteixen que la retallada no afecta la qualitat assistencial

Mans i mànigues. De la mateixa manera que, amb la crisi, moltes famílies del Barcelonès Nord fan equilibris per arribar a final de mes, també els tres hospitals de la comarca –el municipal i el Germans Trias i Pujol de Badalona, i l'Esperit Sant de Santa Coloma– calculen al mil·límetre la despesa. Òbviament, no ho fan per gust, sinó forçats per la Generalitat, que al juny va ordenar un paquet de mesures d'un pla d'ajust pressupostari, que en l'àmbit sanitari, entre altres conseqüències, reduïa un 3,2% les tarifes dels concerts que la Generalitat té amb diferents empreses i entitats per gestionar alguns hospitals, com és el cas del Municipal badaloní i de l'Esperit Sant colomenc.

Amb un pressupost d'uns 80 milions d'euros, la retallada des del juny a l'hospital Municipal de Badalona ha estat d'uns 2,5 milions d'euros. Una xifra que, segons Míriam Bou, directora d'infermeria de Badalona Serveis Assistencials (BSA), obliga a gestionar els recursos “amb més eficiència que mai”. En la pràctica, aquesta filosofia es tradueix en un seguit d'accions, la més remarcable de les quals és mantenir buits una desena de llits del centre per evitar la despesa que generen. Aquesta circumstància –en què, adequant les plantilles d'empleats, el temps s'intenta allargar en temporades de vacances, com va passar el mes d'agost– no és, però perpètua, ja que si fos necessari per un augment considerable d'urgències, aquests llits es tornarien a omplir “de forma immediata”, apunta Bou. Que aquesta mesura no tingui efectes en les llistes d'espera s'evita, tanmateix, amb el foment de la unitat d'atenció domiciliària i de les altes precoces, les quals disminueixen el temps que un pacient està ingressat a l'hospital, que en tres anys s'ha reduït en aquest centre dels 7 als 5,3 dies. La contenció en aquest hospital, però, no s'acaba aquí, ja que també s'obliga a fer menys sessions de formació i a controlar l'estoc de material, com ara el de les mascaretes, que es fan servir més dies abans de ser substituïdes per unes de noves.

“Tot suma”

En aquesta línia de contenció logística, la directora de l'hospital de l'Esperit Sant, Teresa Esteve, explica que “tot suma”. Des de fer que un aparell no es canviï fins que no s'espatlli, fins a fer una aturada selectiva de la climatització, o bé negociar a la baixa els preus del material o dels contractes de neteja, restauració o manteniment. Segons Esteve, el retall en aquest hospital colomenc ha suposat comptar amb un milió menys, un fet que, entre altres efectes, comporta “afinar, amb un seguiment diari, en la gestió dels llits”. Així, per Nadal no estaran disponibles els llits d'algunes plantes si no és imprescindible, un fet que ja va passar l'estiu passat. Darrerament, una quinzena d'aquests llits estan buits com a mesura d'estalvi. Aquest fet, però, es contraresta amb un augment de la cirurgia major ambulatòria –que redueix el nombre d'ingressos– i altres casos que permeten que el pacient ingressi el mateix dia que l'operen.

Per altra banda, on es nota l'ajust a l'hospital de Can Ruti és “en els sous” dels professionals que hi treballen, que amb menys recursos estan “garantint una activitat igual o superior que altres anys”, segons paraules del seu director, Jordi Ara. Ell, que no quantifica en xifres l'ajust que ha hagut de fer l'hospital, també confirma que s'han agilitzat algunes altes i s'han mantingut buits més llits –sense que en precisi la quantitat– que l'any passat, sobretot a l'estiu i també a causa d'algunes obres que s'hi estan fent. També a Can Ruti es preocupen per fer un ús eficient dels medicaments, controlant sobretot “els més cars”. Per últim, la coordinació amb els centres de primària “per no duplicar pacients” s'ha sumat a aquest objectiu estalviador.

LA XIFRA

3,5
milions
és la quantitat que s'ha retallat entre l'hospital municipal de Badalona i el de l'Esperit Sant des del juny.

LA FRASE

Tots els centres patim la crisi, però sabem que cal preservar la qualitat dels serveis prestats
Teresa Esteve
directora de l'hospital de l'esperit sant de santa coloma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.