Salut

Bèlgica reparteix píndoles de iode

Els veïns a un radi de 20 quilòmetres de les set centrals nuclears poden recollir-les gratuïtament fins al 16 d'abril

Cues a les farmàcies per comprar pastilles que en cas de fuita radioactiva redueixen el risc de càncer

Les farmàcies belgues estan repartint gratuïtament milions de pastilles de iode als veïns de les set centrals nuclears del país. No és que temin cap núvol radioactiu de Fukushima, però volen estar preparats per si mai els toca viure l'apocalipsi nuclear japonès que aquests dies miren a la televisió. “Tothom que visqui en un radi de 20 quilòmetres d'una central hauria de tenir píndoles de iode guardades a casa, perquè en cas d'accident redueixen notablement el risc de càncer”, defensa el governador de la província de Lieja, Michel Forge. Aquestes pastilles saturen les glàndules tiroides de iodes estables per evitar que el iode inestable que podria alliberar-se d'una fuga nuclear pugui alterar el ritme biològic.

El govern belga subvenciona amb dos milions d'euros aquesta campanya de prevenció, que estava prevista abans del tsunami i que ja va llançar el 1999 i el 2002. Però la psicosi d'aquesta setmana ha provocat que es facin cues en algunes farmàcies, perquè fins i tot els belgues que no viuen a prop de cap central i que no tenen dret a les pastilles subvencionades n'estan demanant. “Estem veient reaccions de pànic, moltes farmàcies estan desbordades per gent preocupada que diu, fins i tot, que el seu metge de família li ha recomanat el consum moderat de iode”, denuncia la secretària general de l'Associació Farmacèutica Belga, Anne Lecroart. Les píndoles només es poden comprar amb recepta mèdica, tret dels veïns de les set plantes nuclears i els belgues que viuen a les zones frontereres, que les poden recollir a les farmàcies fins al 16 d'abril.

Alguns farmacèutics de París també s'han trobat amb una allau de clients que els demanen iode i comparen la situació amb les curses per aconseguir màscares en plena histèria de la grip nova. El 55% de l'electricitat que consumeixen els deu milions de belgues és d'origen nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.