salut
Lliuren els desfibril·ladors mòbils a 53 municipis
Dipsalut va entregar els primers 112 aparells portàtils a diferents representants locals, entre alcaldes, regidors, policies municipals i agents de protecció civil
Dipsalut va lliurar ahir a representants de 53 municipis gironins que s'han adherit al programa Girona, territori cardioprotegit els primers 112 aparells de desfibril·lació mòbils. Recollits per membres d'equips de protecció civil, policies locals, vigilants municipals i altres representants municipals, aquest tipus de desfibril·ladors aniran dins dels vehicle dels professionals d'emergències. De fet, alguns dels representants dels 53 municipis que van assistir a l'acte de lliurament dels aparells els van instal·lar dins dels seus vehicles i ja van quedar a punt per ser utilitzats en cas d'una situació d'emergència. Aquests 112 desfibril·ladors automàtics (DEA) són només una part dels prop de 650 aparells (fixos, mòbils i lliures) que Dipsalut implanta als municipis gironins.
L'acte de lliurament dels DEA mòbils es va fer a l'auditori Narcís Monturiol del parc científic i tecnològic de la UdG. Més tard, es va fer la preestrena del documental Xoc vital, realitzat per Televisió de Catalunya. L'audiovisual recull diferents iniciatives europees a favor de la implantació dels desfibril·ladors, entre els quals destaca el programa de Dipsalut. L'objectiu d'aquest programa és facilitar una ràpida intervenció en cas de mort sobtada cardíaca per tal de reduir la mortalitat per aquesta causa. El president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, va destacar que aquest és un projecte únic a Europa i va afegir que amb aquesta iniciativa “s'implica els ciutadans en la tasca de donar oportunitats de vida”.
LA XIFRA
LA FRASE
A finals d'any, tots instal·lats
A primers de mes, Dipsalut va instal·lar els primers desfibril·ladors fixos als municipis de Besalú i Sant Julià de Llor i Bonmatí. I també se n'han col·locat a Cornellà del Terri, la Vall d'en Bas, Sant Pau de Segúries, Vilallonga de Ter, Besalú, Espinelves, Garrigàs, Sant Miquel de Fluvià, Jafre, Palau-sator, Bolvir i Guils de Cerdanya. Els desfibril·ladors fixos estan col·locats en unes columnes que, just en el moment que s'obren, envien el senyal d'alarma als serveis d'emergències mèdiques. Qui atén la persona que se sospita que pot haver sofert una crisi cardíaca, un cop hagi agafat l'aparell, només haurà de posar sobre el tors de l'afectat els dos sensors i la màquina fa la resta. Es tracta d'aparells d'última generació, automàtics, que, a diferència dels semiautomàtics, que ja hi ha en altres poblacions, requereixen una mínima manipulació i no comporten cap perill. La previsió és que a finals d'any el territori gironí estigui plenament cardioprotegit.