Salut
Salut inicia el tancament de l'atenció nocturna local
Aquest mateix mes deixarà de funcionar l'atenció durant 24 hores a l'ABS de Bàscara i en tots els centres d'atenció primària del Ripollès i la Garrotxa. Després també s'aturarà a la Selva
Des de la conselleria de Sanitat en diuen “reordenació de l'atenció continuada”, els usuaris en diuen tancament dels serveis sanitaris prop de casa durant la nit. Aquest és un dels efectes més directes de les retallades en l'atenció sanitària, una decisió que entrarà es farà efectiva aquest mateix mes de juliol. Les primeres comarques afectades són les de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.
L'actual àrea bàsica de salut (ABS) deixarà d'atendre pacients des de les nou del vespre fins a les vuit de l'endemà, i hauran de ser atesos a Figueres, al punt d'atenció continuada (PAC), que des del mes de març del 2009 ja atén les derivacions d'urgència fora d'horari de dia de les ABS de Peralada, Vilafant i Figueres. Ara, s'hi afegeixen com a nous usuaris els del servei bàsic de Bàscara.
Pel que fa a la Garrotxa, serà el servei d'urgències de l'hospital comarcal de Sant Jaume el que prestarà el serveis assistencials, tant al centre com a domicili, per a totes les ABS de la comarca, també de les nou del vespre a les vuit del matí.
Al Ripollès, ni tan sols hi haurà centre de referència. Les urgències s'han de demanar per telèfon –a través del 112 o del 902 11 14 44–, i serà el servei d'emergències mèdiques el que posarà en contacte els usuaris amb els professionals de guàrdia localitzables en l'horari nocturn.
La següent fase de la “reordenació de l'atenció continuada” s'aplicarà als centres de la Selva marítima i Selva interior, pel que fa a les comarques gironines. Això ja ha provocat les primeres queixes dels usuaris, perquè a comarques com la Selva, molt diversificades quant a territori, hi haurà poblacions que es trobaran molt allunyades dels seus centres de referència d'horari de nit per qualsevol urgència. Això, diuen els detractors de la retallada, obligarà a utilitzar molt de temps els desplaçaments de les SEM fins el punt on es produeixi cada cas.
De moment, ja hi ha en funcionament els punts d'atenció continuada Güell per a Girona i la seva àrea urbana, que es va posar en marxa l'any 2005; el PAC de Figueres, que funciona des del 2009, i el PAC de Banyoles, també en funcionament des del 2009.
LA DATA
LA XIFRA
MÉS
Les distàncies cada cop són més curtes, però en qüestions de salut no sempre és així, i molt poc espai de temps pot determinar la distància entre l'evitable i l'inevitable. Aquest és l'argument que ha sorgit des de la comarca de la Selva, en contra del tancament del serveis d'urgències de nit en centres d'atenció primària i en àrees bàsiques de salut. Una de les zones que es considera més afectada per aquest fet és la que hi ha entre els rius Ter i Brugent, és a dir, al voltant d'Anglès. Actualment, l'ABS d'Anglès dóna servei a prop de 14.000 persones durant les 24 hores, i cobreix les poblacions d'Amer, Osor, Bonmatí, la Cellera del Ter i part de Brunyola. Aquest servei està anunciat que desapareixerà. S'ha creat però un moviment ciutadà per evitar-ho. Es tracta de la Plataforma Ter-Brugent, que és hereva del moviment del 15-M i s'estrena aquest dijous amb un acte cridant a la mobilització contra la desaparició d'aquest servei sanitari. A Breda passa el mateix, i l'Associació de Dónes ha fet una crida similar perquè es mantingui el servei sanitari continu a la població, de la zona del Montseny. ICV-EUiA-E ha dut el cas al Parlament.