Salut

VALLÈS OCCIDENTAL

Metges voluntaris visiten al CAP tancat a Viladecavalls

Atenen una trentena de veïns amb malalties cròniques i urgències cada dimarts i dijous de sis a vuit de la tarda

Els acampats defensen que és una “necessitat” davant del tancament del centre

Tres metges, quatre infermeres i quatre auxiliars d'infermeria visiten dos cops a la setmana els veïns de Viladecavalls al CAP Ernest Lluch, del barri de Can Trias, que Mútua Terrassa ha tancat l'agost i setembre per les retallades del Catsalut. De forma voluntària, els facultatius Pep Aced, Josep Maria Sans i Tulio Callorda visiten des de la setmana passada cada dimarts i dijous de sis a vuit de la tarda en aquest equipament que està ocupat.

S'ha habilitat una sala d'espera amb una taula i tres cadires perquè els metges puguin atendre els pacients. A l'entrada del CAP també s'ha delimitat un espai on la infermera rep el malalt i omple el seu historial en una llibreta. El material de què es disposa és el que han cedit voluntàriament els veïns (com alcohol, benes, apòsits, medicaments i aparells per mesurar el sucre, donats per una farmàcia). Els pacients són majoritàriament gent gran amb problemes d'hipertensió, de sucre a la sang o malalties cròniques.

El problema per a aquests veïns radica en la dificultat de mobilitat, ja que només hi ha un autobús urbà amb un trajecte que pot durar 40 minuts per enllaçar el barri de Can Trias amb el CAP Rambla, on han estat derivats. El coordinador d'aquestes consultes és Antonio Valero, que explica que la idea va sorgir quan Pep Aced es va oferir en veure la situació del CAP de Can Trias. Les consultes es van obrir el 9 d'agost i van tenir 22 visites. El segon dia van haver-hi 23 visites i dimarts passat ja n'hi van haver 34. El cas més greu que s'ha atès fins ara és el d'una dona de 83 anys, que viu sola, i que va arribar al CAP amb falta d'oxigen. En veure la gravetat de la situació, el metge va decidir que s'havia de traslladar al CAP Rambla de Terrassa. Uns veïns la van acompanyar i allà la van derivar cap a urgències de Mútua Terrassa, on va quedar ingressada. Valero va posar aquest exemple per justificar “la necessitat” de donar aquest servei per als 9.000 inscrits d'aquest CAP.

Ahir, la primera pacient que atenia el doctor Sans era una dona amb hipertensió. El metge d'atenció primària del CAP Rambla va recordar que els professionals sanitaris tenen “un grau de compromís social i és imprescindible que es materialitzi d'alguna manera”. El doctor Sans va indicar que ho feia com a acte “solidari” i de suport a la iniciativa dels veïns de Can Trias. No espera tenir represàlies, ja que és una activitat sense ànim de lucre. Va admetre, però, que ho fa sense contracte, però va recordar que és un metge col·legiat i per tant “estic facultat per atendre qualsevol persona en qualsevol lloc”.

Tulio Callorda és un metge de Mútua Terrassa que s'ha vist impulsat “per aquests veïns” i va afegir que “els professionals tenim un part de responsabilitat vers el que està passant”. Va aclarir que ve en nom personal i està cobert pel codi deontològic.

LA XIFRA

79
visites
han fet els tres metges al CAP Can Trias en les prop de dues setmanes que funciona la consulta.

LA DATA

09.08.11
S'inicien les consultes
mèdiques en aquest equipament sanitari que està ocupat pels vilacavallencs.

LA FRASE

Els professionals sanitaris han de tenir un grau de compromís social i es materialitza d'aquesta manera
Josep Maria Sans
Metge d'atenció primària DEL CAP RAMBLA

Pressió als acampats als CAP del Vallès perquè deixin la protesta

M.A.L

Des de fa uns quants dies, els Mossos d'Esquadra i els guàrdies de seguretat dels CAP de Badia del Vallès, de Ca n'Oriac de Sabadell i de Castellar del Vallès tanquen els lavabos, treuen la llum i apaguen l'aire condicionat. Els acampats en aquests centres veuen en aquesta acció una ordre clara per fer que abandonin la protesta.

A Badia, en l'acampada hi ha gent gran, nens i persones amb malalties que necessiten anar al lavabo. Sense llum, els acampats es mouen amb llanternes. “Que no pensi ningú que per això deixarem el CAP”, va indicar una de les acampades, que va denunciar que el servei d'urgències nocturn d'aquest CAP està derivant molts pacients a l'hospital Parc Taulí de Sabadell.

Al CAP de Ca n'Oriac han arribat durant els últims dies rumors de desallotjament. Malgrat això, en aquest CAP només han tancat la llum, però no els lavabos. A Sabadell, però, s'espera revifar el moviment contra les retallades sanitàries al setembre.

A Castellar, també ha arribat l'ordre de posar “més incomoditats”, tancant els serveis, la llum i l'aire condicionat. També hi ha l'amenaça de desallotjament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.