Salut

Un total de 46 CAP tancaran les urgències nocturnes

Des de l'1 de juliol n'han tancat 25, avui mateix en tanquen 12 més de Tarragona i la resta es preveu que ho facin abans del mes d'octubre

Les noves retallades reactiven les revoltes veïnals

Des de l'1 de juliol fins a finals de setembre s'hauran tancat a Catalunya les urgències nocturnes d'un total de 46 centres d'assistència primària (CAP). Segons el balanç fet públic ahir pel Departament de Salut, fins ara s'ha tancat el servei a 25 centres, i durant el mes de setembre la mesura afectarà 21 centres més dels 185 que oferien atenció continuada les 24 hores. A banda de la retallada de les urgències nocturnes, una cinquantena de centres més veuran restringit d'alguna manera el seu horari. És el cas, per exemple, d'algun centre de Tarragona, del CAP Nova Lloreda de Badalona i del CAP Montgat, que a partir d'avui només seran oberts fins a les vuit del vespre, quan fins ara el de Badalona tancava a les deu i el de Montgat a les dotze de la nit. Tampoc hi haurà urgències els diumenges.

Dels 46 serveis d'urgències nocturns afectats per les retallades de Sanitat, dotze pertanyen a la regió sanitària del Barcelonès Nord; cinc, a la de Barcelona Sud; un, a Barcelona ciutat; onze, a la regió sanitària de Girona; cinc, a Lleida, i dotze, a Tarragona. Segons Sanitat, aquesta ordenació de l'atenció urgent vol potenciar l'atenció telefònica per evitar desplaçaments innecessaris. La solució, a partir d'ara, serà trucar a Sanitat Respon (902 11 14 44) o, en cas d'emergència, al 112.

La confirmació ahir del tancament a partir d'avui de les urgències nocturnes als centres de la regió sanitària de Tarragona, i la retallada del servei al CAP Nova Lloreda de Badalona i al CAP Montgat ha reactivat les mobilitzacions ciutadanes, que s'han anant succeint per tot el territori, i amb especial contundència al Vallès Occidental, des del tancament dels primers centres sanitaris al començament de l'estiu.

Justament ahir, coincidint amb l'anunci de nous tancaments, els Mossos d'Esquadra, per ordre del Departament de Salut, van desallotjar quatre dels centres ocupats al Vallès Occidental –Badia, Santa Perpètua, Castellar i Ca n'Oriac–, els quals han passat d'oferir un servei de 24 hores a atendre l'usuari només fins a les dotze de la nit. En aquesta comarca, com en alguns sectors de Barcelona –entre els quals Nou Barris i l'Eixample–, les protestes no s'han aturat i ja han anunciat que, a banda de tornar a ocupar els CAP, tallaran la C-58, a l'altura de Badia, aquest dissabte, i ja preparen una aturada general a comerços i indústries pel 29 de setembre.

A Badalona, els veïns es van concentrar ahir mateix davant del CAP, i a Montgat ja han anunciat mobilitzacions per a aquest vespre, amb la presència de nombroses associacions veïnals. En els dos casos, el CAP, que fins ara era obert fins a les dotze de la nit, tancarà a les vuit del vespre, i els dissabtes només prestarà servei fins a les cinc de la tarda.

A la regió sanitària de Tarragona les protestes se centraran, principalment, en els tres centres de la capital, els quals, a partir d'avui deixaran d'oferir servei de nit: el CAP de Bonavista, el de Sant Salvador i l'únic ubicat a la zona centre, el CAP Muralles. Avui, just a l'hora en què haurien de començar el torn d'urgències de nit, han convocat diverses concentracions i, en el cas que sigui possible, també tractaran d'entrar-hi per fer tancaments pacífics. Altres accions que tenen previst dur a terme des de la plataforma de Tarragona són talls a les carreteres N-240, a l'altura de Sant Salvador; N-340, a la rotonda de Bonavista, i A-7, a l'altura del cementiri. A l'Arboç els usuaris del CAP també es concentraran avui davant del centre, en un acte que té el suport de totes les forces polítiques, excepte CiU.

La posada en marxa del nou model d'urgències en horari nocturn permetrà un estalvi de dos milions d'euros només a l'àrea sanitària del Camp de Tarragona, segons va informar ahir el director territorial de Salut al Camp de Tarragona, Josep Mercadé. A partir d'ara, les demandes que es produeixin en aquesta zona quedaran centralitzades en tretze centres d'atenció primària, que atendran les 24 hores. També hi haurà set equips d'atenció domiciliària repartits pel territori.

A Girona, ja s'han tancat les urgències nocturnes de Bascara i Besalú, i el Departament de Salut ha anunciat nous tancaments. Els primers, als municipis de Camprodon i Ripoll, seran el 5 de setembre, i a partir del 12 de setembre es tancaran també Anglès, Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Breda, Hostalric, Sils i Vidreres. En el cas de Girona, diversos ajuntaments han aprovat mocions de protesta i les han fet arribar al conseller de Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida