Més de mil tarragonins s'atrinxeren als CAP que perdran el servei nocturn
Només volien fer nit al CAP Muralles, i als de Bonavista i Sant Salvador tan sols s'hi van estar fins a la matinada
La jornada va transcórrer sense incidents
Repartits en tres fronts diferents, els tarragonins contraris al tancament del servei d'urgències nocturn dels CAP Muralles, Bonavista i Sant Salvador van exterioritzar les seves queixes i van fer tot el soroll que van poder per posar de manifest que estan en total desacord amb les retallades del Departament de Salut, que preveu tancar-ne catorze a la regió sanitària del Camp de Tarragona. Malgrat que la intenció dels membres de la plataforma en defensa dels drets ciutadans –principal impulsora de les concentracions– era la de fer nit, de manera pacífica i en senyal de protesta, a cadascun dels centres sanitaris que des d'ahir ja no ofereixen servei nocturn, a l'hora de tancar aquesta edició només els manifestants que s'havien aplegat al CAP Muralles, al centre, van decidir fer-ho.
Al de Sant Salvador van consensuar quedar-s'hi fins a la mitjanit i al CAP de Bonavista, on es van aplegar prop d'un miler de persones, la concentració va durar fins a les onze de la nit. “La intenció era que els CAP es mantinguessin oberts i ho hem aconseguit”, va explicar Antoni Peco, portaveu de la plataforma. Al marge del caràcter reivindicatiu, la jornada també va tenir accent festiu amb cartells, pancartes i adhesius i missatges adreçats als polítics. Tot servia si l'objectiu era el de transmetre indignació i fer-se sentir i veure. A diferència d'altres indrets del país, les protestes de Tarragona van transcórrer amb normalitat i sense que la policia hagués d'intervenir.
Més protestes
La protesta d'ahir a Tarragona tenia el suport de l'Ajuntament –governat pel PSC– després que la portaveu de l'equip de govern, Begoña Floría, va augurar que, amb la reducció de prestacions: “Tornarem a tenir els dispositius de fa 20 anys.” Altres consistoris de municipis afectats també van fer públic el seu descontentament. Un d'aquests va ser el de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), que ho va criticar en un ple.
També va rebutjar la supressió de l'ambulància de 12 hores de reforç de l'estiu; un servei que també neguiteja el Baix Penedès.
Els metges aposten per millorar les urgències
El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) va fer pública la seva disconformitat amb la reducció pressupostària en la sanitat, però va apostar per una redistribució del sistema d'urgències. El seu president, Fernando Vizcarro, va explicar que seria ideal que els centres sanitaris que es mantinguin se situïn “el més a prop possible'' dels grans complexos sanitaris per poder tenir una major qualitat assistencial. Tot i que es va mostrar prudent i en espera de tenir resultats reals sobre els canvis que hi haurà amb la remodelació, Vizcarro va indicar que el tancament dels CAP ''no ha de suposar cap col·lapse'', ja que Salut ha activat tot un sistema d'atenció telefònica a través del 112 per gestionar les necessitats mèdiques que puguin sorgir. El portaveu dels metges tarragonins va demanar a l'administració que els tinguin en consideració per prendre decisions per aconseguir un sistema més ''resolutiu i eficient'', cosa que, segons el mateix Vizcarro, ''no s'ha produït''. Des del COMT es va insistir que el món de la salut ha d'allunyar-se de la burocràcia administrativa i els càrrecs de confiança, i fer una clara aposta per la qualitat assistencial. Tot i això, Vizcarro va recordar que, des de fa anys, el sistema sanitari està infravalorat en l'àmbit econòmic.