Salut no descarta reobrir els CAP a les nits en cas de necessitat
El conseller Ruiz diu que el model de reordenació de l'atenció continuada es basa en el principi d'elasticitat, que permet donar resposta segons la demanda
Vol que a l'octubre el pla estigui implantat a tot Catalunya
El conseller de Salut, Boi Ruiz, no descarta la possibilitat de reobrir els CAP que s'han tancat a les nits de resultes de la reordenació de l'atenció continuada en cas d'una necessitat. Com a exemple, Ruiz va dir que, si a Breda hi hagués una epidèmia de grip, es podria optar per enviar-hi un equip medic i reobrir el CAP, si es preveiés que al llarg de la nit hi hagués la necessitat d'atendre molts pacients.
Ruiz va fer aquestes declaracions ahir a Girona abans d'assistir a la sessió del consell de direcció i de salut de la regió sanitària. El titular de Salut va subratllar que el pla de reordenació de les urgències nocturnes s'ha fet a partir d'un principi d'“elasticitat”, que ha de permetre resoldre el problema amb els recursos més adients i ajustats a les necessitats de cada moment. “El que no ens podem permetre és mantenir recursos de manera estàtica”, va raonar.
Un cop implantada la reordenació de les urgències nocturnes a la Selva interior i al Ripollès, Salut està estudiant d'aplicar el model a la Selva marítima. En aquest sentit, va dir que s'ha contactat amb els alcaldes de les poblacions afectades per informar de les intencions del departament i recollir les seves opinions. “S'està en fase d'anàlisi”, va dir. Ruiz va situar pel mes d'octubre l'acabament del procés de desplegament del pla de reordenació de les urgències de nit a tot Catalunya.
Arran de l'escenari de continuïtat de les protestes dels usuaris afectats pel tancaments dels CAP a les nits, el conseller de Salut va demanar “sentit comú i responsabilitat”. I va ressaltar que es tracta d'implementar un model basat en l'eficàcia i en l'eficiència.
Catorze sortides a domicilis
Des que es va posar en marxa el nou model d'urgències nocturnes a Bàscara, Besalú, el Ripollès i la Selva interior, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 117 trucades d'aquestes zones. Arran d'aquestes trucades, s'han mobilitzat 59 recursos i s'han fet catorze atencions domiciliàries. Ruiz va donar a conèixer aquestes dades durant la reunió amb el consell de direcció i de salut de la regió sanitària de Girona, en el decurs de la qual va assegurar que l'atenció urgent a Girona funciona bé i sense incidències. Tot i això, Ruiz va expressar la voluntat de “regenerar la dinàmica de participació” dels consells de salut en l'àmbit de la comunicació perquè s'ha detectat que no hi ha una bona comunicació entre els representants i els representats.