Salut

Sanitat

Els efectes de les retallades

Els CAP, entre ajustos i protestes

Alella i Teià es queden sense el servei de pediatria i Cerdanyola perd l'assistència els dissabtes

El segon CAP de Vilafranca es retarda i a l'Hospitalet i a Girona hi ha més protestes contra les retallades

Les retallades sanitàries aplicades pel govern durant els darrers mesos han fet sortir els ciutadans al carrer i les accions de protesta per la supressió de les urgències nocturnes, pels ajustos en matèria de personal i per les reordenacions en el servei d'atenció primària s'han convertit en una escena habitual. Les incidències i les queixes, però, encara continuen.

L'Hospitalet de Llobregat

Les accions de protesta s'han intensificat al barri de Bellvitge, després que divendres passat desenes de veïns i “indignats” van ocupar el CAP de la rambla Marina per evitar el tancament de la major part del servei. L'ocupació, asseguren, es mantindrà fins que no retornin els metges de capçalera i els especialistes, traslladats a altres centres. Durant aquests dies s'han fet xerrades, activitats i casserolades, i s'han convocat diverses manifestacions i assemblees.

Vilafranca

El segon CAP de Vilafranca, l'equipament que la ciutat reclama des de fa més de set anys, no es començarà a fer tal com estava previst. Una de les disposicions addicionals de la llei de pressupost d'enguany incorpora un apunt en què es diu que es tornaran a estudiar les prioritats. A l'estiu, l'alcalde i diputat, Pere Regull (CiU), va anunciar que estava previst fer el CAP aquest any, dins del pla d'inversions del Departament de Salut.

Cerdanyola

Els CAP de Serraperera i Canaletes deixaran d'obrir els dissabtes al matí a partir d'aquesta setmana i les urgències s'atendran a l'ambulatori de Cerdanyola-Ripollet. L'alcaldessa, Carme Carmona, va explicar ahir que escriurà una carta al conseller de Salut per fer-li saber “que el govern de Cerdanyola farà el que calgui perquè es mantingui aquest servei”. L'alcaldessa va retreure a Boi Ruiz que no hagi convocat cap consell territorial de Salut, ja que d'aquesta manera
“es prenen les decisions d'esquena
als governs locals”.

Girona

Una trentena de manifestants contraris al tancament dels CAP a la nit van protestar ahir a l'oficina d'atenció al ciutadà de la seu del govern a Girona, on van reclamar reunir-se amb el delegat de Salut, Josep Trias. Segons ACN, es van viure moments de tensió, com ara quan els guàrdies de seguretat van voler evitar que els manifestants s'encadenessin als bancs i quan la policia els va demanar el DNI. Els manifestants van marxar de l'oficina –que va tancar– dues hores després, sense haver-se reunit amb Trias.

Alella i Teià

L'ICS ha optat per suprimir el servei de pediatria que s'oferia als centres mèdics dels dos municipis i els usuaris hauran de desplaçar-se fins al Masnou, a menys de 5 quilòmetres. El ple d'Alella ha aprovat per unanimitat una moció en què es demana que es deixi sense efecte el trasllat dels serveis al municipi veí i també que es garanteixin els serveis al consultori d'Alella durant la setmana del 5 al 9 de desembre, en vista de la possibilitat que es puguin tancar les instal·lacions durant el pont de la Constitució per manca de personal. L'Ajuntament de Teià ha instat la direcció de l'àrea bàsica de Salut que aturi l'eliminació del servei de pediatria, a través d'un acord de la junta de govern local.

Article elaborat per


Gerard Ariño, Carles Aluju i
Albert Mercader



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.