Salut

La vaga de metges no atura la sanitat

calma La mobilització no va impedir que la majoria dels usuaris rebessin atenció ressò El seguiment va ser més elevat als hospitals de l'ICS, com Bellvitge i Vall d'Hebron pacients 20.000 visites i proves es van desprogramar

“La vaga ha estat un error i no servirà per a res”, va afirmar Homs
El sindicat mèdic sosté que el 2012 es retallarà un 4% més en salut

La primera de les dues jornades de vaga convocades pel sindicat Metges de Catalunya (MC) no va aconseguir alterar de manera significativa l'activitat als centres sanitaris. Tot i la menor afluència de pacients, l'ambient als hospitals i centres d'atenció primària va ser ahir de calma i relativa normalitat.

Ni tan sols hi havia usuaris enfurismats a les sales d'espera o a les portes d'accés als centres sanitaris. De fet, la majoria de ciutadans es mostraven fins a cert punt comprensius amb els motius dels metges. El Departament de Salut calcula que la vaga va afectar entre 20.000 i 25.000 persones, a qui es va desprogramar alguna prova, visita o intervenció no urgent.

Dels 16.500 metges que treballen a la sanitat pública, el 20% van fer vaga, segons dades del Departament de Salut. La convocatòria va tenir més seguiment als hospitals que a l'atenció primària i va ser gairebé testimonial als sectors de la salut mental i sociosanitari. Als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) –on s'ha gestat el conflicte que, finalment, ha empès els metges a anar a la vaga–, l'aturada va ser secundada pel 32,5% dels professionals. Els hospitals de Vall d'Hebron i Bellvitge en van ser la cara més visible, amb un seguiment del 46%, el més alt de la jornada.

Les xifres de la conselleria contrasten amb les proporcionades pel sindicat MC, que ahir situava el seguiment de la vaga en un 71%. El motiu de l'abisme que hi ha entre unes xifres i altres és que els càlculs del sindicat tenen en compte quants professionals van anar a la vaga del total que podien fer-ho de forma efectiva (és a dir, que no estaven afectats pels serveis mínims o per altres circumstàncies com ara baixes laborals o vacances). Segons MC, l'adhesió va arribar al 76% als hospitals i al 65% a l'atenció primària.

El sector concertat, que representa la majoria dels hospitals de la xarxa pública, va viure una jornada de vaga més descafeïnada, amb un seguiment mitjà del 9,5%, segons la patronal. Un dels motius que expliquen la baixa adhesió a la convocatòria és que, a diferència del que passa a l'ICS, les plantilles que treballen als centres concertats ja han arribat a acords amb les respectives gerències per encaixar la retallada pressupostària imposada des del departament.

Pel que fa als usuaris afectats directament per la desprogramació de visites i proves, el secretari de Coordinació i Estratègia del Departament de Salut, Francesc Sancho, va assegurar que tindran una nova cita en el termini d'una setmana si es tracta d'especialistes i, en dos dies, si tenien cita prèvia a l'atenció primària.

El govern no va dubtar a qualificar la vaga d'“error i fracàs”. Aquestes van ser les paraules que va utilitzar el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, que va afegir que la vaga “no servirà per a res”. Tot i considerar “legítima” la mobilització dels metges, va insistir que la demanda dels metges de retornar a la situació pressupostària i a les condicions assistencials, laborals i salarials de 2010 és “inassumible” en l'actual context de crisi.

A diferència del missatge que fa unes setmanes va llançar el conseller de Salut, Boi Ruiz, assegurant que no hi hauria més retallades en salut el 2012, Homs va afegir ahir nous matisos i va afirmar que, en tot cas, si hi ha reducció pressupostària “no afectarà l'organització assistencial que la gent percep”.

Aquest és precisament un dels principals temors que ja va expressar el sindicat MC a l'hora d'exposar els motius de la vaga: que les noves retallades recaiguin, principalment, sobre les condicions laborals dels professionals. El sindicat sosté que el govern té previst reduir el pressupost sanitari d'almenys un 4% l'any vinent. “Això deixaria la sanitat catalana amb un pressupost similar al de 2003, quan hi havia 1,3 milions menys de ciutadans a Catalunya, en un context en què la retallada de mil milions d'euros d'aquest any ja ha deixat el sistema al límit”, va afirmar ahir el president de MC, Albert Tomàs. El sindicat de metges es ma mostrar ahir satisfet pel seguiment de la vaga i va agrair la comprensió dels ciutadans.

Per la seva banda, Francesc Sancho va considerar que la “baixa incidència” de la vaga, sobretot en el sector concertat, ratifica la via del diàleg per sobre de la confrontació i va convidar MC a tornar a la mesa de negociació de l'ICS. Precisament, la resta de sindicats (CCOO, UGT, SATSE i CATAC) es van reunir ahir per estudiar una nova proposta de la direcció. Els sindicats volen garanties que no hi haurà acomiadaments si accepten retallar part de la paga de Nadal.

Agenda de protestes de la setmana

Aquesta setmana serà moguda pel que fa a la concentració de vagues i protestes al calendari. A la vaga de metges –que avui viu la segona jornada–, s'hi afegirà demà la protesta a la plaça de Sant Jaume, de Barcelona, dels farmacèutics, un col·lectiu que es manifesta per primer cop a la història. Els titulars d'oficines de farmàcia volen denunciar la situació crítica en què es troben molts establiments –s'han fet 2.000 acomiadaments en un any– a causa dels retards dels pagaments de Salut i del descens d'ingressos. Fora de l'àmbit sanitari, una plataforma universitària també ha convocat una jornada de vaga per demà. Per cloure la setmana, el sindicat CGT ha fet una convocatòria de vaga a tot el sector sanitari. La crida de CGT podria tenir una certa repercussió a l'hospital Joan XXIII, on el sindicat té més representació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.