prostitució
Tallen l'N-II al Pertús en una protesta contra la prostitució
Unes quatre-centes persones, tant homes com dones, reclamen que s'actuï contra els clients i s'aturi la prostitució transfronterera
Les pancartes demanaven que no es consideri el cos objecte de mercadeig
Unes 400 persones, majoritàriament de l'Estat francès, es van manifestar ahir al Pertús i van tallar l'N-II en sentit nord, en un acte de protesta en contra de la prostitució i en defensa dels drets de les dones. La marxa, sota el lema “Contra la mercantilització dels cossos i el sistema de prostitució”, estava convocada per diverses associacions i col·lectius en defensa dels drets de les dones procedents dels dos costats de la frontera. Els manifestants, homes i dones, van repartir fulletons als conductors en què exposaven els motius de la seva protesta.
Els manifestants van triar aquest escenari transfronterer perquè serveix de pas a la multitud d'homes provinents de l'Estat francès (on la legislació limita extraordinàriament la prostitució) que diàriament travessen la línia per anar a fer turisme sexual a la zona de l'Empordà, on gaudeixen d'una gran oferta de prostitutes, ja sigui als vorals de les carretes o als grans bordells que hi proliferen. Els manifestants es mostraven partidaris de desmitificar el sistema de prostitució dels bordells i de castigar els clients. Van remarcar que cal actuar contra els clients i no criminalitzar les persones que exerceixen la prostitució. L'acte es va fer ahir coincidint amb la celebració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones.
Tot i que la manifestació es va fer sense incidències importants, els Mossos van aixecar acta quan els manifestants van obstruir el trànsit a l'N-II.
LA XIFRA
LA DATA
Adoptar el model de Suècia
Els manifestants han fet referència a les lleis òmnibus que mitjançant la modificació de la llei de carreteres prohibirà l'exercici de la prostitució i que preveu multes contra les dones (encara que sigui només a les carreteres de la Generalitat). Segons la portaveu de Dones d'Enllaç, Glòria Casas, aquesta normativa només “empeny les dones als prostíbuls de carretera” que, segons la portaveu, estan controlats per xarxes de proxenetes com succeeix en el “macrobordell de la Jonquera”, en referència al Paradise.
Els manifestants també han criticat la indefinició jurídica de l'Estat espanyol en àmbit de prostitució i demanen que es reguli seguint l'exemple de Suècia, on es considera delicte pagar per obtenir sexe. Els participants s'han solidaritzat amb les víctimes de la prostitució i han demanat més polítiques de suport jurídic i assistencial per a les persones en situació de prostitució, així com més educació sexual.