Salut

Solidaritat terapèutica

La Comunitat Terapèutica del Maresme rehabilita les instal·lacions d'Arenys de Munt per a malalts mentals

Les obres, amb un cost d'1,6 milions d'euros, les ha assumides directament la cooperativa de professionals

L'any 1993, la Comunitat Terapèutica del Maresme inaugurava a Arenys de Munt un centre d'hospitalització de malalts mentals. A la finca de Can Zariquiey, però, es trencava amb la vella escola i es posava en marxa un nou model d'atenció basat a treure els pacients dels manicomis i donar-los la possibilitat de retornar a un entorn social. L'experiència no va ser fàcil, però a dia d'avui està del tot normalitzada i els usuaris del centre són prou coneguts al municipi, que els accepta sense problemes. Amb vint anys d'història, l'antiga finca havia quedat petita i obsoleta
i demanava a crits una reforma. Els responsables de la comunitat van encetar les obres l'any 2009 i les van inaugurar divendres passat amb una gran festa i amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz. La reforma inclou nous espais annexos a l'edifici central, on s'han habilitat deu habitacions dobles i dues d'individuals, amb lavabos al primer pis i una planta baixa que inclou sala de reunions, cafeteria, taller i espai d'acollida. El cost del projecte ha estat d'1,6 milions d'euros i l'han assumit els treballadors de la comunitat.

El president de la cooperativa i alcalde de Palafolls, Valentí Agustí, explica que l'operació ha estat possible gràcies a l'esforç econòmic dels professionals que treballen a la comunitat. “L'any 2008, es van equiparar els sous dels treballadors de la salut mental, que eren més baixos, amb els de la xarxa hospitalària d'utilització pública [XHUP] i això ens va permetre disposar d'un fons important que vam voler destinar a nous projectes”, explica. Per Agustí, no es tracta d'un simple, i poc habitual, gest de solidaritat. “Ho vam fer perquè volíem garantir la continuïtat del centre i de la feina que s'està fent en uns moments molt difícils”, apunta. Les 38 places d'hospitalització d'Arenys de Munt només són la punta de l'iceberg d'una xarxa d'atenció a la salut mental que s'ha expandit per tota la comarca en 35 anys que fa que funciona l'entitat.

El director mèdic, Guillem Homet, recorda que ara hi ha uns 200 treballadors i que el 80% són cooperadors. L'empresa gestiona l'atenció pública de la salut mental amb centres a Calella, el Masnou, Malgrat de Mar i Palafolls, en àmbits que van des de les llars residència a l'atenció a les drogodependències, un projecte a Nicaragua o els centres de treball. En aquest sentit, des de la fundació privada El Molí d'en Puigvert, prop d'un centenar de treballadors amb malalties mentals s'han inserit laboralment en sectors com ara el comerç, la neteja industrial o la jardineria. Per Agustí, el futur passa per impulsar aquest centre i garantir la feina a un col·lectiu encara molt estigmatitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES
societat

L’Espai Cràter inaugura una experiència immersiva sobre volcans

olot
sanitat

Entra en funcionament l’ampliació del CAP Rocafonda-Palau de Mataró

Mataró

La Fundació SERGI ha atès 13.604 persones al llarg de l’any 2023

GIRONA

Endesa adaptarà 1.500 suports elèctrics per evitar que les aus s’electrocutin

Santpedor

Comença la veda de pesca del pop roquer al cap de Creus

el port de la selva

Inverteixen més de 520.000 euros en millores a les escoles públiques aquest estiu

SALT