El CAP d'Alcover, un model de gestió que crea programes a mida dels pacients

Les sessions de consultoria amb l'especialista, l'escola de cuidadors o la salut mental en són un exemple

El balanç econòmic anual de la despesa farmacològica, l'activitat assistencial i totes les activitats i programes que l'equip de professionals ha dissenyat a mida de la població que utilitza el servei demostren un rendiment positiu de l'experiència de la qual també es beneficien els habitants de Vilaverd, la Riba, el Milà i Mont-ral.

Flexibilitat

«El balanç és del tot positiu, tant per als pacients com per als professionals. Els indicadors clínics són bons i la satisfacció professional, també», afirma Ramon Descarrega, director des de fa un any de l'ABS Alt Camp Oest, quan va substituir Joaquim Pellejà. Tot i que d'entrada pugui semblar que l'estalvi econòmic és una prioritat per a l'equip de facultatius, «el principal objectiu és el pacient i la seva salut; estalviar més no vol dir necessàriament guanyar més», argumenta Ramon Descarrega.

El que més valoren els facultatius en aquest model d'autogestió és «la capacitat de reacció dins del propi terreny, una forma d'evitar passos intermedis, i la flexibilitat d'horaris per als professionals, que no ens cal limitar a una franja horària, tot i que de vegades això suposa treballar més», apunta el director de l'ABS.

El model de gestió ha permès a l'ABS Alt Camp Oest estructurar un programa propi per millorar l'atenció al pacient. Un exemple de la personalització del treball són les consultories tant en medicina interna com en traumatologia i dermatologia, i, molt aviat, també urologia. Els professionals han anat una mica més enllà i en algunes d'aquestes sessions amb els especialistes, el pacient hi ha estat convidat perquè conegui de primera mà quines són les alternatives a la seva patologia. «Aquesta és una manera de poder donar un tractament més ràpid al diagnòstic que fa l'especialista aquí, al mateix CAP», detalla Ramon Descarrega.

Plans de futur

a.e

En els plans de futur, l'equip de professionals de l'ABS Alt Camp Oest ja treballa en un nou propòsit dins l'àmbit de salut mental. «Volem començar a fer intervenció de grup. Iniciarem el treball amb tècniques de relaxació per poder evitar un excés de medicació en pacients amb patologies de caràcter lleu, perquè s'ha constatat que aquest tipus de teràpia abaixa el consum de fàrmacs.» De fet, els professionals del CAP ja han començat a formar l'equip que impartirà aquestes sessions, d'un projecte més que, com l'escola de cuidadors, que també va posar en marxa aquest centre, té en compte les necessitats de la població. En aquest cas, una treballadora social coordina aquesta escola adreçada a persones que tenen al seu càrrec familiars dependents. Es fan entre deu i dotze sessions amb l'assistència d'una vintena de cuidadors. El centre ha rebut l'acreditació de la ciutadania.

Les dades

a.e

Les dades estadístiques del 2008 revelen un fort augment en l'activitat assistencial (vegeu el gràfic), amb un increment del 37% de consultes en medicina general o un 85% en odontologia, tot i que el director de l'ABS Alt Camp Oest ho matisa: «Hem modificat els registres de les agendes i creiem que ara s'apropen més a la realitat.» La despesa general en farmacologia també va augmentar una mica més que el 2007, en què l'increment es va situar en un 1,8%, mentre que el 2008 va arribar al 4,3%. Els fàrmacs que van generar més despesa van ser els hipolipemiants, usats en el tractament de l'excés de colesterol; els antiulcerosos, utilitzats com a protector gàstric; els antidepressius; els broncodilatadors; els hipotensors, i els antiepilèptics, utilitzats en el tractament del dolor crònic. Els més prescrits, però, han estat els analgèsics, els hipotensors, els psicofàrmacs o els antidiabètics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.