Salut

Rebuig al trasllat de pacients del Clínic a un centre privat

Salut obliga l'hospital a derivar unes 500 intervencions l'any al Sagrat Cor

Els veïns denuncien que mentrestant es tanquin llits als centres públics

Els metges es neguen a prestar assistència fora del seu hospital

Salut s'estalviarà uns 800 euros
per cada malalt que es derivi

El pla de reordenacions assistencials territorials (RAT) que està duent a terme el Departament de Salut està provocant modificacions importants en el mapa sanitari català. El procés és gradual. El nou model es va construint territori per territori i especialitat per especialitat i, de tant, topa amb el rebuig de la població afectada. Això és el que està passant ara mateix amb l'hospital Clínic de Barcelona, que, segons preveu el pla de RAT, farà cada cop menys activitat de baixa complexitat. De moment el centre derivarà uns 500 pacients anuals a l'hospital Sagrat Cor, un centre concertat de gestió privada, propietat d'IDC Salud.

Ahir mateix, unes desenes de veïns es van manifestar contra el que consideren un procés de “privatització”. “S'està buidant d'activitat els hospitals públics. Es tanquen sales d'operacions i llits, mentre es deriva activitat a centres privats”, denuncia Marcel·la Güell, de la junta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Güell no qüestiona la qualitat dels professionals del Sagrat Cor, però des de la federació defensen que tots els euros destinats a la sanitat pública “siguin per a assistència, no perquè algú en tregui benefici”.

Fa poques setmanes Salut va comunicar al Clínic que el seu pressupost del 2013 seria 17,5 milions inferior al del 2012, una quantitat que el centre ha de retallar en tres mesos. Dels 17,5 milions, 14 corresponen a la rebaixa de tarifes del 4,6% que el Catsalut aplicarà a tots els hospitals, però els 3,5 milions restants són atribuïbles a reordenacions. La direcció té previst, entre altres mesures, retallar el 50% de la paga de Nadal, tancar 74 llits i derivar pacients al Sagrat Cor.

El pla implica que siguin els mateixos metges del Clínic els que es desplacin a l'hospital veí per fer les intervencions (fractures de fèmur, maluc, etc.). Salut s'estalviarà uns 800 euros per pacient, ja que la tarifa d'ingrés que paga al Sagrat Cor és més barata. De moment, la desena de metges afectats s'han negat a operar fora del Clínic. “És una decisió de cada professional, però mentre no hi vagin els metges no hi aniran els pacients”, assegura Rafael Molina, president del comitè de delegats mèdics. “Els metges temen que només sigui el principi”, afirma.

La direcció de l'hospital argumenta que des de l'any 2009 hi ha una aliança entre el Clínic, el Sagrat Cor i la clínica Plató per repartir-se l'atenció de baixa complexitat dels 528.000 habitants de la zona denominada Barcelona Esquerra i que la llei d'ordenació de les professions sanitàries avala la mobilitat de professionals.

Segons el gerent de serveis assistencials del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, Salut ha adjudicat al Sagrat Cor una població de referència d'uns 100.000 habitants a la qual ha de prestar atenció bàsica. Quan el centre pertanyia a l'Aliança també donava suport puntual a la sanitat pública, sobretot per reduir llistes d'espera, tot i que no tenia població assignada. Però des que el 2010 Capio en va assumir la gestió, la continuïtat del centre no seria possible sense l'activitat pública estable que li contracta Salut, admet Guarga.

Les claus

Proveïdors ben diversos per prestar assistència pública

M. C

El Sagrat Cor és un hospital molt arrelat a Barcelona. Arran de la crisi de l'Aliança, l'any 2010 el grup suec Capio va assumir-ne la gestió, però un any més tard la filial espanyola de Capio va ser venuda al fons de capital risc CVC Capital Partners i va ser rebatejada amb el nom IDC Salud. El grup gestiona el Sagrat Cor, la Clínica del Vallès de Sabadell i l'Hospital General de Catalunya i una vintena de centres de l'Estat.

L'any 2009, Capio va signar una “aliança estratègica” de col·laboració amb el Clínic, un acord que va ser firmat quan Raimon Belenes era director general del Clínic. Dos anys més tard, Capio va fitxar Belenes com a director general d'innovació, càrrec que encara manté.

En els darrers anys, i coincidint amb les retallades, Salut ha augmentat la contractació d'activitat amb els centres de Capio (127 milions d'euros el 2012). Algunes intervencions que abans es feien al Parc Taulí de Sabadell, per exemple, fa un any que es duen a terme a la Clínica del Vallès, segons expliquen des del comitè d'empresa. Metges del Taulí, on s'han tancat una vuitantena de llits i tres sales d'operacions de tarda, es desplacen a la clínica a operar.

Per la seva banda, el Clínic encara té pendent la seva definició jurídica. La idea inicial, compartida per Salut i la direcció, de crear una fundació privada de gestió liderada pels professionals, ha quedat aturada per una resolució del Parlament que insta a crear un consorci públic (Generalitat i Universitat de Barcelona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.