Salut

Salut té controlat el brot de legionel·losi i en busca l'origen

El focus de Sabadell prové d'una torre de refrigeració, i s'han desinfectat 21 instal·lacions amb 38 torres mentre esperen els resultats de les anàlisis

La xifra d'afectats és de 23, però podria augmentar

El brot de legionel·losi de Sabadell, que fins ara ha provocat la mort de dues persones i n'ha afectat 21 més, està controlat, tot i que encara no s'ha identificat completament l'origen del focus. Així ho van explicar ahir el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, i l'alcalde, Juan Carlos Sánchez, que van assegurar que des de dilluns passat s'han revisat, netejat i desinfectat 21 instal·lacions potencialment transmissores del bacteri que contenen 38 torres de refrigeració i que s'hi ha fet “el tractament de xoc”.

Mateu no va voler concretar a quina zona de Sabadell se sospita que es pot haver produït aquest focus emissor, tot i reconèixer que pel “volum d'expansió” del brot ha de tractar-se d'una torre de refrigeració de “potència important” i amb una alta concentració de bacteris, que es desplacen a través de l'aigua vaporitzada i els aerosols i transmeten la malaltia per inhalació. Diverses fonts van apuntar durant el dia que el brot podria sorgir de la zona de l'Eix Macià, on es concentra una gran quantitat d'edificis alts amb instal·lacions de refrigeració i és un potent centre d'atenció comercial, però Mateu es va remetre als resultats dels cultius de les mostres epidemiològiques i ambientals que s'han pres, que es coneixeran d'aquí a vuit o deu dies, per “no generar alarmisme”.

Com que les instal·lacions no es van tancar fins aquest dimarts, Mateu tampoc descarta que pugui sorgir algun cas més afectat de legionel·losi, ja que el període d'incubació és de dos a deu dies. Tots els afectats són gent gran, amb una mitjana d'edat de 76 anys, vint dels quals són de Sabadell, dos de Barberà del Vallès i una de Cerdanyola del Vallès. Tres ja van ser donats d'alta i dos més ho podrien ser les pròximes 24 hores. Divuit d'ells estan ingressats als centres sanitaris sabadellencs del Parc Taulí i la Clínica Vallès, i la resta, a l'Hospital General de Catalunya (HGC). Només dos dels pacients van acabar morint perquè ja tenien patologies de base importants. Mateu va negar que hi hagués, de moment, un tercer mort pel brot. La legionel·losi pot derivar en una pneumònia, però només provoca la mort a persones amb un estat de defenses molt precari o que estan desenvolupant processos cancerígens o tenen insuficiències cardíaques i problemes greus derivats del tabaquisme o l'obesitat. En un pacient sense factor de risc, la legionel·la, que segons Mateu “existeix i existirà sempre”, es cura amb antibiòtics i els símptomes són semblants als de la grip.

La investigació s'ha fet a partir de converses amb les famílies afectades per aquest brot, que es va produir entre els dies 5 i 15 de setembre, coincidint amb el cap de setmana de l'inici de la festa major.

LA FRASE

La legionel·la és un bacteri que existeix i existirà sempre, que no s'elimina ni s'eradica
Antoni Mateu
Secretari de salut pública de la generalitat

LA XIFRA

76
anys
és la mitjana d'edat dels 23 pacients afectats pel brot, dels quals tres han estat donats d'alta i dos han mort.

Investiguen tots els moviments dels infectats

La manera d'acotar la procedència del brot és entrevistant els afectats per saber tots els seus moviments, tal com ho han fet amb els pacients hospitalitzats a Sabadell.

Un altre cas, tancat abans de l'estiu, va afectar set persones a la ciutat

Salut també va revelar ahir que aquest no és el primer cas de legionel·losi a Sabadell aquest any, ja que abans de l'estiu se'n va detectar un altre que va provocar un mort i va afectar set persones. El secretari de Salut, Antoni Mateu, va deixar clar que aquest episodi estava tancat, esclarit i no tenia cap relació amb l'actual. En aquest cas la transmissió de la infecció va ser a través d'aspersors, però tampoc va voler dir de quina zona es tractava.

Els protocols activats el 2004 van reduir la xifra de brots a la meitat

Des de l'any 2004 la legislació obliga les empreses a fer el manteniment de les torres. Aquell any també es van posar en marxa diferents protocols per tractar aquestes infeccions. D'aquesta manera, s'ha reduït la xifra de casos anuals a la meitat. El 2003 es van registrar fins a 105 casos, i en canvi els anys 2012 i 2013 n'hi va haver 68 i 55 amb quatre i un morts, respectivament. L'últim gran brot detectat va ser el 2005 a Vic, amb 55 infectats i tres morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona