La legionel·losi ja ha fet vuit morts en dues setmanes
Un pacient afectat pel brot de Sabadell va morir ahir, mentre que tots els de Ripollet ja han estat donats d'alta
Salut no descarta més casos i treballa amb la hipòtesi de dos brots separats
La legionel·losi que afecta el Vallès Occidental va provocar ahir una altra víctima. Es tracta d'un dels pacients de Sabadell, on el brot que es va declarar fa dues setmanes ja ha provocat cinc morts. L'episodi que es va declarar a Ripollet fa una setmana ha provocat tres morts més. L'Agència de Salut Pública ha informat que, a Ripollet, ahir es va donar l'alta a l'últim dels pacients ingressats pel brot, cinc en total.
Els dos episodis de la malaltia ja han afectat quaranta persones. La majoria dels pacients són a Sabadell, on hi ha hagut 35 casos. D'aquests, setze ja han estat donats d'alta i catorze continuen ingressats.
Es tracta d'un dels casos més severs de legionel·losi detectats fins ara a Catalunya. L'Agència de Salut Pública, conjuntament amb els dos ajuntaments, continua les investigacions i treballa amb la hipòtesi que són dos brots separats. S'està en espera dels resultats de les analítiques practicades a totes les instal·lacions amb una possible implicació en els brots. De moment, Salut no descarta que hi hagi més malalts, ja que el període d'incubació és de deu dies com a màxim. A Sabadell, l'últim cas notificat va iniciar els símptomes el dia 18 de setembre i, a Ripollet, el 16.
La malaltia la provoquen diferents tipus de bacteris de la família legionella. Presents al medi natural en aigües dolces, es poden trobar també a fonts i torres de refrigeració. Des del 1996 és malaltia de declaració obligatòria, i des del 2001 existeix normativa específica per controlar-la. La inhalació del bacteri pot afectar persones amb factors de risc predisposats o amb patologies greus. Aquest és el cas de les vuit persones que han mort fins ara.
LA XIFRA
Símptomes semblants als de la grip
La legionel·losi es transmet per aigua polvoritzada o bé mitjançant aerosols infectats pel bacteri. L'Agència de Salut Pública de Catalunya destaca que es pot beure aigua i usar-la per a la higiene i per cuinar sense cap perill de la xarxa d'abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques. No es transmet de persona a persona. Afecta les vies respiratòries i els símptomes són semblants als d'una grip, que poden derivar en pneumònia i, en alguns casos, en la mort del pacient.