Els brots més mortífers
alerta La legionel·losi ha deixat taxes de mortalitat més altes del que és normal a Sabadell i Ripollet balanç En els últims deu anys se n'han registrat 327 brots clau El cas de la Barceloneta va obligar a fer més controls ambientals
Els brots de legionel·losi declarats als municipis de Sabadell i Ripollet es troben entre els que més mortalitat han causat a Catalunya en els últims anys. En el cas de Ripollet, tres dels cinc afectats han mort (60%), mentre que a Sabadell s'han registrat cinc defuncions entre 35 afectats (14,2%). Aquestes taxes són molt elevades i s'han assolit en molt poc temps. “La majoria de brots comunitaris no superen el 5% de mortalitat”, assegura un dels grans experts en legionel·losi de Catalunya, el cap de malalties infeccioses de l'hospital Germans Trias i Pujol, Miquel Sabrià.
Aquest especialista reconeix que l'ha “sobtat” el grau de letalitat i afirma que, un cop els brots deixin d'estar actius, seria recomanable estudiar-ne la causa, que, en principi, hauria de ser l'agressivitat de la soca del bacil Legionella pneumophila que ha desencadenat els brots, o bé el fet que els afectats inhalessin grans quantitats de bacteris.
El laboratori que dirigeix el doctor Sabrià a l'hospital badaloní disposa d'una col·lecció de mostres de diferents soques del legionel·la, corresponents a diversos brots registrats a l'Estat espanyol. “Ens agradaria comparar-les i veure fins a quin punt les soques dels brots actuals tenen una gran citotoxicitat”, afirma.
Segons dades recollides al Butlletí Epidemiològic de Catalunya, pel que fa als últims registres, només consta que s'arribés a una xifra similar de morts per brots de legionel·losi l'any 2005. Llavors es van registrar nou defuncions, però hi va haver 50 brots, amb 240 afectats en total.
La legionel·losi és una malaltia causada pel bacteri Legionella pneumophila que es caracteritza per una pneumònia amb febre alta, cefalees, diarrees i vòmit, fins al punt que en alguns casos (en persones grans, amb patologies respiratòries, immunodeprimides, etc.) pot portar a la mort. Per diagnosticar una pneumònia per legionel·la, cal efectuar als pacients un test específic, ja que molts altres bacteris també causen pneumònies. El tractament és basa a administrar antibiòtics.
“A Catalunya s'ha insistit molt en la necessitat d'aplicar aquest test a tots els malalts amb pneumònia –assegura Sabrià–, i aquesta és una de les raons per les quals aquí se'n diagnostiquen més casos que en altres llocs d'Espanya o d'Europa.” El doctor Sabrià insisteix en la necessitat de fer aquests tests, ja que són el primer pas per poder estar alerta a la possible aparició d'un brot
Segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), un terç dels casos de legionel·losi que es registren a Catalunya corresponen a brots (més de dos casos i un mateix focus d'infecció). La resta són esporàdics. Sovint els brots es produeixen en hospitals, geriàtrics i hotels (a través de les dutxes), ja que disposen de circuits tancats d'aigua calenta, l'hàbitat ideal de la legionel·la.
Les torres de refrigeració de grans edificis amb una higiene deficient són l'altre focus principal dels brots de legionel·losi, per la seva capacitat d'actuar com a aerosol. La contaminació per legionel·la de torres de refrigeració va ser la causa del brot de legionel·losi de l'any 2000 al barri de la Barceloneta, del brot de Mataró de l'any 2002, del que hi va haver barri barceloní de Vallcarca el 2004 i del de Vic del 2005, per posar exemples de gran ressò dels últims anys. No obstant això, segons va admetre el director de Salut Pública, Antoni Mateu, entre el 50% i el 60% dels brots es tanquen sense arribar a conèixer-ne el focus emissor.
El brot de la Barceloneta va marcar un abans i un després en la prevenció contra la legionel·losi, ja que va forçar a fer el primer decret en què es van regular les condicions de manteniment (higiene, anàlisis periòdiques...) de les torres de refrigeració, així com les inspeccions i l'obligatorietat de censar aquestes instal·lacions.
Instal·lació sospitosa a Sabadell
El Departament de Salut va donar ahir per controlats els brots de legionel·losi de Sabadell i Ripollet, en no registrar-se nous casos en els últims dies. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va descartar de manera definitiva que es tracti d'un mateix brot. Mateu no va parlar de nous afectats. Així doncs, el balanç es mantenia ahir amb 35 afectats i 5 morts a Sabadell i 5 afectats i 3 víctimes mortals a Ripollet. Mateu va avançar que l'origen del brot de Sabadell podria ser una torre de refrigeració de l'empresa Tractaments Tèrmics Carreras, situada al carrer Enginyer Playà, ja que s'hi han detectat altes quantitats de legionel·la en un circuit. Tot i això, la investigació continua. A Ripollet, no s'ha detectat l'origen de la infecció.