El Patronat de Turisme promou “banys de bosc”
Ha identificat 38 boscos madurs de les comarques gironines que formaran part d'un itinerari terapèutic i turístic
Al gener començarà una prova pilot al bosc de la Crosa, a Aiguaviva
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ja té triats els 38 boscos de les comarques gironines que formaran part d'un itinerari de boscos terapèutics pels quals farà una forta aposta turística i de salut. El president del Patronat, Ramon Ramos, va donar a conèixer alguns detalls d'un projecte que va definir com a molt potent i engrescador, i que començarà a ser una realitat ja a principis de l'any vinent.
“És un projecte totalment innovador a Europa, i hi estem apostant molt fort tot l'equip del Patronat, però encara és a les beceroles”, va dir Ramos en una jornada sobre turisme sostenible celebrada a Lloret de Mar.
La idea va néixer el 2014, a partir d'una iniciativa que fa anys que es du a terme al Japó i Corea i que mou milions de persones. Consisteix a fer passejades terapèutiques per boscos centenaris –els boscos joves no tenen els beneficis per a la salut que tenen els boscos més vells–, i per això calia la col·laboració amb diverses entitats, propietaris de boscos i la comunitat científica i mèdica. En aquest sentit, es treballa amb l'hospital de Santa Caterina i l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona.
En una primera fase, en un bosc d'Olot, metges de l'hospital de Santa Caterina van comprovar els efectes positius que tenien sobre la salut les passejades en un bosc centenari. Concretament, es va fer la prova amb afectats de fibromiàlgia, que van sentir, majoritàriament, una millora en el seu estat general, i menys dolor.
L'objectiu va ser llavors identificar dos boscos per comarca per crear una xarxa d'itineraris terapèutics, i aquest treball s'ha tancat amb 37 boscos identificats en els quals es crearan aquests itineraris. Les comarques de la Selva i del Baix Empordà són els que tindran itineraris, ja que hi ha identificats set boscos a cada comarca. Les segueix el Ripollès, amb sis boscos; l'Alt Empordà i la Garrotxa, amb cinc; el Pla de l'Estany i el Gironès amb tres, i la Cerdanya, amb un bosc.
Boscos molt potents
“Tenim un producte molt potent perquè tenim més de 1.000 hectàrees de boscos madurs”, va explicar Ramon Ramos. La majoria d'aquests boscos són de propietaris privats, i el Patronat ja fa anys –abans que s'endegués el projecte– que havia arribat a acords amb molts d'ells per no talar arbres durant 25 anys, fet que ara és doblement positiu perquè la massa forestal necessària no s'ha perdut. També s'ha buscat boscos municipals i, sobretot, que siguin accessibles, perquè els itineraris estiguin a l'abast del màxim nombre de gent.
“El mes de gener o al febrer com a molt tard ja tindrem un dels boscos pilot a punt”, va dir Ramos. Aquest bosc és el de la Crosa, al terme d'Aiguaviva. El projecte de boscos terapèutics, que s'ha batejat des del Patronat amb el nom de Banys de Bosc, reportarà, va remarcar Ramos, “sinergies amb l'oferta complementària de senderisme, balnearis, allotjament rural i associacions i entitats que tenen cura dels boscos. El projecte Banys de Bosc s'inclourà al pressupost del Patronat que s'aprovarà la setmana vinent, i es buscaran socis.