Societat
El debat sobre la legalització de la marihuana
L'alternativa, al jutjat
El pagès i activista Josep Pàmies declara com a imputat per un presumpte delicte contra la salut pública per haver plantat marihuana
“Alguns hospitals ens envien malalts de càncer quan ja no saben què donar-los per calmar el dolor”
No era cap secret. Des de fa anys, a l'hort del pagès i activista Josep Pàmies hi havia plantada marihuana. De fet, l'entitat Dolça Revolució, de la qual és cofundador, organitza visites guiades a l'hivernacle de Balaguer els dissabtes, on es poden contemplar les plantes al costat d'altres espècies vegetals. El setembre passat, però, una inspecció dels Mossos d'Esquadra, que hi van acudir cridats per la família perquè la néta s'havia extraviat, va acabar ahir amb Pàmies al jutjat. En espera de si el jutge tira endavant la causa, està denunciat per un presumpte delicte contra la salut pública, castigat amb pena de presó.
Els agents li van prendre unes 80 plantes de marihuana. “Pertanyen a mig centenar de socis, la majoria amb malalties com ara càncer i esclerosi. Dues plantes per cada soci i per a autoconsum”, ha assegurat Lola Roma, portaveu de Dolça Revolució. “Alguns hospitals ens envien malalts. Per exemple, quan ja no saben què donar-los per calmar el dolor ocasionat per la quimioteràpia i els pegats de morfina ja no els fan efecte”, explica. “No parlem de fumar-la, perquè aleshores perd els efectes curatius, sinó d'usar-la en forma de tintures i olis”, diu Mercè Camins, membre de l'entitat. Asseguren que és una “alternativa a la morfina, que és molt agressiva i destrueix les defenses del cos”, asseguren.
Josep Pàmies porta mitja vida conreant plantes amb propietats medicinals. Algunes han estat bandejades pel sistema legal. És un dels impulsors del consum d'estèvia a Catalunya. Fins fa tres anys, aquesta planta usada com a edulcorant i a la qual alguns atribueixen propietats curatives en diabètics s'havia de comprar d'amagat. Tot i ser completament legal a la zona d'origen –l'Amèrica Central i l'Amèrica del Sud–, la UE en prohibia la comercialització. Durant set anys, Pàmies va regalar estèvia, quan encara era il·legal, al seu hivernacle de Balaguer. Amb el suport d'un centenar de persones, entre les quals malalts vinguts d'arreu de Catalunya, Pàmies va assegurar ahir que no ha tastat mai la marihuana i va lamentar que se'l tracti com un narcotraficant: “Com més ho prohibeixin, més ganes hi haurà de plantar. Són moments de desobediència i de canviar lleis absurdes que no serveixen per a res.”
Dolça Revolució ha fet un manifest en què es demana l'arxivament de la causa contra Pàmies i la despenalització del cultiu i l'ús amb finalitats terapèutiques per tal d'eradicar el narcotràfic. També conviden a plantar-ne. L'entitat fa selecció varietal per adequar-la a les malalties. “L'any vinent, oferirem l'oli a les unitats de dolor dels hospitals catalans.”