Carbó per a Salut de part dels malalts d'hepatitis C
Els afectats que estan tancats al Trueta van rebre ahir el suport dels sindicats CCOO i Catac en la seva acció de protesta
Salut manté que 393 malalts catalans han rebut el nou tractament
El grup de malalts d'hepatitis C que dijous va començar una tancada de tres dies a l'hospital Josep Trueta de Girona per reclamar que els nous tractament s'administrin a tots els afectats, van fer ahir, a les escales del centre, un acte de lliurament simbòlic de carbó al conseller de Salut, Boi Ruiz, per la seva gestió en l'afer. “Tractaments per a tothom” i “sanitat pública i de qualitat” van ser les consignes que van cridar els afectats, que van tenir el suport dels sindicats CCOO i Catac del Trueta. En 24 hores, els afectats havien recollit prop de 1.500 signatures a favor de la seva reivindicació.
En la segona jornada del tancament, es van tornar a posar de manifest les posicions enfrontades que aquest grup de malalts i el Departament de Salut mantenen sobre el subministrament dels nous fàrmacs. Els afectats acusen el conseller de Salut, Boi Ruiz, de mentir quan assegura que els pacients a Catalunya estan en una situació diferent dels de Madrid. I insisteixen que el problema rau en el fet que els tractaments més innovadors no arriben a tothom qui ho necessita.
Per la seva part, el gerent de farmàcia i medicament del Servei Català de la Salut, Antoni Gilabert, va exposar que a Catalunya tots els malalts d'hepatitis C tenen garantit l'accés als medicaments que clínicament es consideren més adequats per a cada persona. Salut va informar que, l'any passat, entre els mesos de gener i novembre, 1.978 pacients amb hepatitis C van ser tractats farmacològicament, amb un cost de 22,1 milions d'euros. D'aquests malalts, 393 han rebut el tractament amb els nous antivirals: 174 amb Simeprevir i 219 amb Sofosbuvir. Gilabert va recordar que, en el cas del Sofosbuvir, el Catsalut va establir l'agost de l'any passat un procediment per tal que els malalts catalans poguessin accedir-hi de forma precoç. I va afegir-hi que aquest any arribaran nous medicaments, que, combinats entre ells o amb els actuals, milloraran més l'efectivitat dels tractaments.
D'altra banda, CCOO i Catac del Trueta van explicar que amb l'acte de lliurament del carbó també van voler deixar constància que els professionals de l'hospital estan “enfadats” i “fastiguejats” pel desplegament del projecte d'unificació de serveis entre els hospitals de Girona i Salt, el CIMS.
“Tinc dret al fàrmac; vull viure”
Beatriu Noguer, una pacient de 72 anys amb cirrosi procedent de Cardedeu (Vallès Oriental) a la qual se li ha denegat l'accés al nou fàrmac, va explicar ahir que les seves raons per participar en el tancament al Trueta són per solidaritat amb tots els afectats, però sobretot per reivindicar el seu dret a la vida. “Tinc dret al tractament. Tinc ganes de viure i vull viure”, va afirmar. Noguer, a qui se li va diagnosticar la malaltia quan treballava en un centre de menors del Departament de Justícia, va escriure a l'aleshores consellera Núria de Gispert, per exposar-li precisament aquests mateixos motius, però no va rebre cap resposta. Noguer acusa el Departament de Salut de mentir quan assegura que fa arribar els nous tractaments a tothom qui ho necessita. I posa el seu cas com a exemple. “La salut no té res a veure amb l'economia. Els arguments de Salut em semblen mesquins i economicistes”, va exposar. L'afectada creu que els polítics tenen ara la mirada posada en les eleccions i els importa poc la vida dels malalts com ella. Els reclama una sensibilitat més gran.