Salut

Demostren al Sincrotó Alba l'eficàcia inhibidora d'una proteïna del virus del SIDA

Els investigadors utilitzen raigs X a gran potència per a replicar l'estructura proteïca

La descoberta té un gran potencial per al desenvolupament de fàrmacs o vacunes contra el VIH-1

Gràcies al Sincrotó Alba una investigació ha demostrat l'eficàcia d'una proteïna per a combatre el virus més comú del SIDA. Es tracta d'una proteïna que inhibeix el virus del VIH-1, la glicoproteïna gp41, que forma part del seu embolcall. És responsable de l'entrada del virus de la immunodeficiència humana a la cèl·lula hoste en el procés d'infecció, de manera que es poden utilitzar dues regions d'aquesta proteïna per a inhibir de manera temporal l'accés.

Els investigadors van dissenyar una cadena proteica simple que imita la superfície de les dues regions, la repetició helicoidal N-terminal (NHR) i la repetición helicoidal C-terminal (CHR), per evitar que el virus es plegui i infecti la cèl·lula víctima. El següent pas és fer créixer la proteïna en cristalls per a exposar-la davant dels raigs X de gran energia.

Els experiments de difracció de raigs X realitzats a la línia de llum XALOC d'aquestes instal·lacions han permès resoldre l'estructura cristal·lina de la proteïna, confirmant la seva capacitat d'imitar a la perfecció la superfície de NHR a la regió gp41. Aquesta proteïna, que és força estable i precisa, té un gran potencial per al desenvolupament de fàrmacs, vacunes o macrobiocides contra el VIH-1, la soca més comuna i patogènica del virus.

Davant d'aquesta troballa, els investigadors van dissenyar una cadena proteica simple que imita la superfície d'NHR i s'uneix als pèptids sintètics de CHR: la cadena evita que el virus es plegui i infecti la cèl·lula hoste, tal com havien demostrat prèviament amb altres pseudovirus i virus aïllats.

Aquesta investigació el duen a terme membres de la Universitat de Granada, la d'Almeria, així com les farmacèutiques PC Therapeutics, Sanofi Pasteur i Inserm, amb el finançament del projecte Euroneu-41 del VII programa Marc de la Unió Europea i el Govern Regional d'Andalusia.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el sida ha causat la mort de més de 39 milions de persones. La majoria dels afectats per aquesta malaltia de la immunodeficiència adquirida viuen a l'Àfrica subsahariana, amb 24,7 milions de pacients amb VIH al 2013, i on es produeixen el 70% de les noves infeccions.

A dia d'avui, encara no s'ha trobat una vacuna efectiva contra el virus. No obstant això, existeixen tractaments efectius amb fàrmacs antiretrovirals que controlen el virus. Ara bé, aquests tractaments presenten alguns inconvenients, com ara el fàrmac T20: requereixen d'altíssimes dosis, els efectes secundaris són força adversos i, sobretot, el seu elevat cost. Per tant, en la recerca científica encara busquen nous composts millorats per a incrementar les possibilitats actuals de tractar i prevenir la infecció per VIH-1.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia