Salut

Una metal·lúrgica va causar el brot mortal de legionel·losi de Sabadell

Salut conclou que Suñer SA va propagar la malaltia que va matar sis persones a la cocapital del Vallès al setembre

S'han analitzat 600 mostres

L'Agència de Salut Pública va assenyalar ahir la metal·lúrgica Suñer SA, de Sabadell, com la causant del brot de legionel·losi que el mes de setembre passat va afectar 38 persones i va causar la mort de sis a la cocapital del Vallès Occidental. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va assegurar ahir en una compareixença pública que el brot s'ha pogut localitzar gràcies a la investigació epidemiològica, basada a encreuar la localització dels malalts amb els focus sospitosos; l'ambiental, en què s'ha observat la humitat i el vent d'aquells dies, i la microbiològica, en què s'han analitzat deu mostres del total de 38 afectats, i també més de 600 mostres en diverses torres de refrigeració de la ciutat. El brot es va fer públic el 15 de setembre, quan ja hi havia 14 malalts, i va afectar un total de 38 persones, d'entre 45 i 94 anys, 24 homes i 14 dones. Salut va assegurar que els sis morts tenien alguna patologia prèvia o un factor de risc associat a la pneumònia.

Les primeres mesures van anar dirigides a controlar el brot: es van clausurar i netejar alguns possibles focus sospitosos. Alhora, es van analitzar els diversos casos i es van prendre mostres de 78 punts de Sabadell i Barberà del Vallès. Les mostres es van enviar a analitzar als laboratoris de l'hospital de Can Ruti de Badalona, a Majadahonda (Madrid) i a Brno (Txèquia), un dels laboratoris de referència en l'àmbit europeu.

La mostra clínica ST42 d'un pacient ha coincidit, segons Efe, exactament amb una mostra del mateix tipus trobada a les instal·lacions de Suñer SA. La trobada microbiològica de l'ST42 té més rellevància perquè aquest tipus de mostra “no és habitual que circuli en l'ambient”, de manera que hi ha molt poques mostres i la seva coincidència va permetre a Mateu poder afirmar que “la investigació epidemiològica sosté que l'origen de l'últim brot de legionel·losi és Suñer SA”. La sanció pot arribar als 600.000 euros de multa.

Tot i això, el secretari de Salut Pública no va descartar “que hi pugui haver més empreses implicades” i va dir que s'han obert tres expedients sancionadors a les empreses de Sabadell Suñer SA i Tractaments Tèrmics Carreras, i a l'empresa química Traquisa, de Barberà del Vallès, “per no haver complert la normativa higiènica i de manteniment correcta”. El brot de Sabadell va coincidir en el temps amb un altre a Ripollet que va causar quatre morts més. Salut considera els dos casos tancats del tot.

LES XIFRES

6
morts
va provocar el brot de legionel·losi que va afectar Sabadell el mes de setembre.
38
persones
van resultar afectades per aquest brot, que ara es considera tancat.

LA FRASE

La investigació epidemiològica sosté que l'origen de l'últim brot de legionel·losi és Suñer SA
Antoni Mateu
Secretari de salut pública


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona