Salut

El programa de detecció del càncer de còlon s'avança a la Garrotxa

També ho fa a Osona i al Ripollès, amb els quals forma el triangle sanitari, i gràcies a l'aportació dels clubs Rotary

Beneficiarà un total de 54.000 persones

La col·laboració dels clubs Rotary de la Garrotxa, el Ripollès i Osona amb el Catsalut ha permès avançar a aquest any la campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte, que si s'hagués de finançar amb fons públics hauria d'esperar encara uns quants anys.

Calen 540.000 euros per aconseguir amb aquesta campanya que durant els pròxims dos anys un total de 13.456 homes i dones d'entre 50 i 69 anys de la Garrotxa –56.000 sumant-hi els del Ripollès i Osona– passin per les farmàcies a recollir un test d'anàlisi i diagnòstic per determinar si poden tenir i desenvolupar la malaltia.

La campanya s'ha iniciat a principis d'aquest any a les ABS de la Vall d'en Bas i Sant Joan les Fonts, i aviat s'estendrà a la de Besalú i, més endavant encara, a tota la població d'Olot de la franja d'entre 50 i 69 anys. Això ha estat possible gràcies al fet que, en el marc del conveni, els tres clubs Rotary han fet una aportació d'un 42% del total de la inversió que cal per tirar-lo endavant.

En una primera fase, es farà un cribratge amb els testos del segment de població que es pretén controlar. I, en una segona fase, els que són susceptibles de tenir la malaltia seran convocats als hospitals de referència –l'hospital general de Vic, el del Ripollès de Campdevànol i el comarcal de la Garrotxa d'Olot– per practicar-los les proves pertinents i determinar si tenen càncer.

Ara, els tres clubs busquen la implicació de la societat civil de cada comarca amb l'objectiu de recollir més fons per acabar de dur a terme aquesta campanya i les actuacions que se'n deriven. En el cas de la Garrotxa, el Rotary Club ha organitzat un sopar el dia 3 de juliol vinent sota el lema “Taules solidàries”. Es farà al restaurant Ca l'Enric i el preu del menú sorpresa que el xef d'aquest restaurant amb estrella Michelin prepararà expressament per a l'ocasió és de 180 euros. El Rotary espera reunir quatre-centes persones i ofereix la possibilitat de fer taules per a empreses, entitats, institucions i particulars. En el marc d'aquest sopar, un equip mèdic de l'hospital Josep Trueta de Girona farà una explicació als assistents de la importància de la campanya.

El càncer de còlon és la segona causa de mort entre la població, tot i que és un tipus de càncer que si es detecta en estat primari té molt bon pronòstic i és fàcilment curable, mentre que si es detecta en un estat avançat és de molt difícil curació. Per això és tan important que es dugui a terme aquest programa de cribratge. A la Garrotxa, la fundació Oncolliga hi col·laborarà molt activament.

LA XIFRA

13.456
persones
de la Garrotxa poden fer-se el test de detecció precoç del càncer de còlon i recte

LA DATA

03.07.15
és el dia en què
el Rotary Club de la Garrotxa organitza el sopar solidari a Ca l'Enric, de la Vall de Bianya

LA XIFRA

50
anys
és l'edat a partir de la qual les persones haurien de fer-se les proves pertinents de prevenció


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia