Un centre pioner a Ponent usarà porcs per a formació i investigació sanitària
La instal·lació de Torrelameu se centrarà d'entrada en la recerca i millora de tècniques quirúrgiques
La similitud amb els humans facilita el projecte
El centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (Creba), situat a Torrelameu (Noguera), engegarà aquest estiu la seva activitat per experimentar, formar i fer recerca en biomedicina i cirurgia amb porcs. És l'animal escollit pel fet de ser mimètic als humans, és a dir, que hi té moltes similituds anatòmiques i fisiològiques, i permet experimentar amb éssers vius en moltes tècniques necessàries per a la millora de la medicina. No hi ha cap altre centre com aquest a Catalunya i vol ser un referent europeu en biomedicina. L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida lidera el projecte amb el suport del Departament de Salut i el finançament de la Diputació de Lleida, que ha aportat tres milions d'euros al centre.
El director de l'IRB Lleida, Xavier Matías-Guiu, va afirmar que al setembre el Creba estarà a ple rendiment i va afegir que durant la primera etapa la seva activitat se centrarà sobretot en la millora de tècniques quirúrgiques.
Així, al Creba s'experimentarà amb nous dispositius d'electromedicina i s'implantaran tècniques quirúrgiques per tal de comprovar-ne l'eficàcia. Això inclou aprendre noves tècniques i investigar amb nous materials, com malles, fils, pròtesis, coles i sutures.
Igualment, la instal·lació està pensada per a la instrucció de professionals de totes les especialitats mèdiques i oferirà formació per a doctors, metges, infermeres, estudiants de postgrau, màsters i altres professionals del món sanitari i veterinari, segons l'IRB Lleida.
Les instal·lacions s'emmirallen en el Centre de Recursos i d'Investigació Porcina, de Columbia, a Missouri, als Estats Units. La ubicació a Torrelameu es deu a les possibilitats que genera el fet que al costat mateix, en terrenys adjacents i també de la Diputació de Lleida, ja hi existeix el Centre d'Estudis Porcins (CEP), on es fan tasques de criança i control d'animals.
El president de la Diputació, Joan Reñé, va destacar l'aposta per invertir en coneixement i formació i també per dotar les terres de Lleida d'un equipament d'excel·lència. Matías-Guiu afegia que serà un centre de referència en innovació, formació i recerca biomèdica.
LA XIFRA
Beques per potenciar el complex
La Diputació de Lleida, amb l'IRB Lleida i l'ICS, convoquen des de fa tres anys una desena de beques que suposen contractes d'un any de durada a metges que hagin acabat a Ponent el període de formació especialitzada –medicina (MIR), infermeria (EIR), psicologia (PIP) i farmàcia (FIR)–. D'aquesta manera, s'amplia un any la formació i especialització d'aquests metges a Lleida i, a la vegada, es fomenta la recerca. Una d'aquestes beques està reservada des d'aquest any a projectes d'investigació vinculats al Creba. L'objectiu, segons els promotors, és que de la feina que es faci des del primer dia al nou complex científic se'n derivin ja estudis i projectes per part dels professionals que exerceixen a Lleida. La Diputació finançarà aquestes deu beques amb 279.000 euros, que se sumaran als 450.000 euros ja invertits en les divuit beques i contractes aprovats fins ara.