Salut

‘Kit' i farmàcies

Hi participen 38 farmàcies

A Olot es desenvoluparà entre l'1 de setembre i el 30 de novembre

El ‘kit'A més de facilitar l'estri, el farmacèutic dóna instruccions i assessora la població sobre dubtes

Per tal de fer efectiva la campanya del programa de cribratge del càncer de còlon i recte, a la zona de la Garrotxa i el Ripollès es compta amb la participació i col·laboració de trenta-vuit farmàcies establertes a les diverses àrees bàsiques de Salut implicades: Sant Joan les Fonts, Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, la Vall d'en Bas, Ribes de Freser-Campdevànol, Besalú, Camprodon i Olot. La població d'entre 50 i 69 anys rep una carta d'invitació que els proposa participar en el programa i els adreça a les farmàcies col·laboradores participants i corresponents en cadascuna de les demarcacions.

El farmacèutic informa l'usuari sobre el funcionament general del programa, i li fa unes preguntes que formen part del protocol d'inclusió, amb la intenció de poder confirmar que l'usuari forma part realment de la població diana o si, per contra, cal derivar-lo a un altre circuit. Són qüestions relacionades amb els antecedents personals o familiars de càncer de còlon o recte i amb la realització d'una colonoscòpia prèvia fora del circuit sanitari públic.

Fetes aquestes qüestions, el farmacèutic lliura el kit de recollida de mostra i dóna instruccions sobre com cal fer aquesta recollida, les quals es reforcen amb l'entrega d'un tríptic informatiu. Posteriorment, el farmacèutic recollirà i conservarà la mostra que li retorna l'usuari, i en gestionarà el seu trasllat fins al centre d'anàlisi que processarà la mostra. El farmacèutic també assessora la població sobre possibles dubtes que puguin sorgir entorn a la recollida de mostres i el desenvolupament general del programa (recepció de resultats, gestió d'incidències...).

La campanya amb dades

Segons informa l'hospital d'Olot, com a dades més recents cal destacar que la implantació del programa de prevenció del cribratge de càncer de còlon i recte es va iniciar a la Garrotxa el gener d'aquest 2015, amb una població diana de 13.171 persones.

A partir d'aquí, assenyalar, sempre partint de les dades coordinades i facilitades per l'hospital d'Olot, que l'àrea bàsica de salut de Sant Joan les Fonts que el 20 de gener es va començar l'enviament de cartes i es va tancar la recollida de mostres el 26 d'abril, amb una població diana de 1.409 persones, la participació ha sigut d'un 47%.

A la Vall d'en Bas i Hostoles, l'ABS va fer l'enviament de cartes el 9 de març i es va tancar la recollida de mostres el 8 de maig, adreçat a una població diana de 1.612 persones, amb un 40% de participació.

A Besalú, el calendari de l'enviament de cartes i recollida de mostres va ser entre l'11 de maig i el 30 de juny. En aquest cas la població diana era de 1.595 persones, i en el moment de tancar aquesta edició no ens han pogut facilitar el percentatge de participació. A la ciutat d'Olot, tal com queda assenyalat anteriorment, l'inici d'enviament de cartes es farà a partir de l'1 de setembre adreçat a una població diana de 8.555 persones.

Des de l'hospital d'Olot indiquen que s'han realitzat 65 colonoscòpies i totes negatives de càncer. S'ha atès 32 pacients amb pòlips que s'han classificat segons guies europees de seguiment en programes de cribratge: 21 baix risc i d'aquí a dos anys tornaran a participar en el PDPCCR; 5 de risc intermedi, amb control colonoscòpia als tres anys, i 6 d'alt risc, amb seguiment pel servei de digestologia i colonoscòpia en un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia