Salut

El càncer de mama afecta unes 6.000 dones a la demarcació de Tarragona

Salut engega un programa de detecció precoç adreçat a dones d'entre 50 i 69 anys

La lliga conta el càncer organitza el 20 d'octubre una acapta

A la demarcació de Tarragona hi ha actualment unes 6.000 dones afectades pel càncer de mama, segons la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Aquest 2015 es preveu que se'n detectin 420 casos nous, un centenar dels quals acabaran en mort. Davant d'aquesta situació, el Departament de Salut ha engegat un programa de detecció precoç a la demarcació. La doctora Francina Saladia, membre del programa de detecció de càncer, afirma: “Com que el càncer no es pot prevenir, no en podem disminuir l'aparició, però si la mortalitat.” Francina també constata que les xifres de mortalitat han disminuït en els darrers anys, com a conseqüència de la tasca de prevenció i de millora en els tractaments. El programa inclou fer una mamografia cada dos anys a persones entre 50 i 69 anys, una franja d'edat en què es comença a detectar la malaltia. La prova inclou dues plaques de cada pit i la supervisió d'aquestes per dos radiòlegs. El programa ja ha donat set voltes completes a tota la demarcació. La participació gira entorn del 65% de les dones. A més, el programa revela que la detecció de càncer precoç supera el 80%.

L'acapta solidària

El dia 20 d'octubre, la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre iniciarà una acapta solidària per aconseguir fons per a aquesta entitat, que van presentar ahir Lídia Pascual, delegada de Tarragona i encarregada del suport a les afectades, i Joana Carrasco, vicepresidenta de l'entitat. La jornada mobilitzarà unes 100 voluntàries que sortiran al carrer per donar informació sobre la malaltia i sobre les activitats de la Lliga. La iniciativa coincideix amb el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que se celebrarà el 19 d'octubre.

Reunions

Lídia Pascual, que també ha estat afectada per aquesta malaltia, dóna suport a dones afectades. El primer dimarts de cada mes el grup de suport de la Lliga reuneix dones que han patit la malaltia i comparteixen inquietuds i experiències vitals sobre les conseqüències. Pascual afirma que és una trobada en què es poden “deixar anar i compartir els mateixos problemes”.

Actes a Vila-seca

L'Ajuntament de Vila-seca també ha programat diversos actes per commemorar el Dia Mundial del Càncer de Mama. Els actes començaran dilluns amb una taula informativa al Centre de Salut del municipi. L'endemà s'impartirà a les assistents una xerrada sobre suport psicosocial, dijous tindrà lloc un taller de risoteràpia al Centre Cívic Colomí i, per tancar el programa, divendres es farà un taller de musicoteràpia al Conservatori de Música de la ciutat.

LES XIFRES

6.000
dones
estan afectades pel càncer de mama al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.
420
casos
nous de càncer de mama es preveu que es detectin aquest any 2015.
100
casos
nous de càncer de mama seran enguany mortals a la demarcació de Tarragona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia