Salut

La Generalitat suspèn l'autonomia a l'hospital

Els treballadors denuncien que es tracta d'una intervenció en tota la regla i temen noves retallades

La direcció del centre diu que és una situació prevista quan hi ha dèficit pressupostari

La greu situació econòmica està passant factura al Consorci Sanitari del Maresme, que gestiona, entre altres serveis, l'hospital de Mataró. Mentre el comitè d'empresa del Consorci denuncia que la Generalitat ha fet una intervenció de l'hospital en tota la regla, la direcció rebaixa la tensió i assegura que es tracta “simplement de la suspensió del règim especial d'autonomia”. El gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, va assegurar ahir que després de tancar l'any passat amb pèrdues de fins a 2,5 milions d'euros, la llei obliga a aplicar “certs preceptes administratius”. “Ni s'ha canviat el consell rector ni l'equip directiu ni ningú de fora vindrà per gestionar el consorci”, insisteix a dir Cunillera, que apunta que les conseqüències de la nova situació es notaran únicament en les noves contractacions, que a partir d'ara serà necessària una autorització especial, i en alguns conceptes salarials que desapareixeran, com ara el complement de productivitat. En aquest sentit, defensa que tot i “l'alarma” que s'ha generat, la resolució que ha pres el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat no afectarà els treballadors ni els compromisos a què s'havia arribat amb ells. “Ni s'alteraran les retribucions de la plantilla i s'aplicarà el nou conveni tal i com estava previst”, va afegir-hi. La pèrdua d'autonomia de gestió s'allargarà presumiblement dos anys, el temps de vigència del pla de reequilibri, que la Generalitat ja ha aprovat, per eixugar el dèficit financer de l'organisme sanitari.

La visió de la direcció contrasta amb la del comitè d'empresa del consorci, que no entén que la Generalitat hagi pres una decisió d'aquesta magnitud quan el propi conseller Boi Ruiz, en una reunió que van mantenir al setembre, es va comprometre a no fer-ho. A més, temen que hi hagi més retallades pel que fa a les millores salarials pactades. Els treballadors consideren que el més greu de tot plegat és que el consorci els deu dotze milions d'euros en sous. “Van cedir-ne part el 2011, el 2012 i el 2013 perquè no hi hagués dèficit pressupostari a final de cada any, i quan, ja farts de perdre diners vam anunciar que no cediríem res més el 2014, és quan arribem a aquesta situació”, lamenten des del comitè. Els sindicats recorden que la precària situació financera del consorci ve des del mateix dia en què es va inaugurar l'hospital i que des d'aleshores s'ha acumulat un deute de més de 34 milions d'euros.

“Res extraordinari”

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va referir-se ahir en els mateixos termes que la direcció del Consorci Sanitari del Maresme i va assegurar que ni els usuaris ni els treballadors notaran la pèrdua d'autonomia de tots els serveis assistencials. El conseller defensa que la intervenció “no comporta cap cosa extraordinària”. “És una reordenació que s'ha de fer per evitar un mal major i evitar posar en perill el futur de l'hospital”, es va limitar a dir Ruiz, que recorda que aquesta mesura es pren de manera automàtica, d'acord amb la llei de pressupostos, quan els consorcis públics, com el del Maresme, tenen números vermells.

LA XIFRA

2,5
milions
d'euros és el dèficit amb el qual el consorci sanitari del Maresme va tancar l'exercici 2014.

LA FRASE

La Generalitat no ha intervingut l'hospital sinó que n'ha suspès el règim d'autonomia de gestió
Ramon Cunillera
Gerent del CSdM

El comitè denuncia la precarietat del centre

Després d'haver aprovat fins a tres resolucions parlamentàries exigint un finançament adequat per al Consorci Sanitari del Maresme, els treballadors han aprofitat per repassar la greu situació que viu l'hospital. Segons el comitè d'empresa, el 80% dels aparells clínics i diagnòstics i el 75% dels llits del centre estan fora de la seva vida útil. Si això no fos prou, el 30% de tot aquest mobiliari i utillatge ja està descatalogat. Un altre dels conflictes que encara no s'ha resolt és el cessament de l'activitat sociosanitària a l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i el seu trasllat a l'hospital de Mataró. Tot i que la direcció ja va buidar la planta on havien d'anar aquests malalts, la Generalitat encara no ha donat llum verd al canvi d'emplaçament. El gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, va apuntar que un dels punts importants d'aquest pla de reequilibri pressupostari passa per tirar endavant aquesta mesura per reduir despeses, però també per incrementar els ingressos amb més activitat assistencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia