Salut

Catalunya dobla la taxa de casos de VIH de Tarragona

La taxa de nous casos d'infecció per VIH de la sida a la demarcació és de 5,5 per cada cent mil habitants, mentre que a Catalunya és de 9-10

Els diagnosticats oscil·len entre 24 i 50 anys

La demarcació de Tarragona va registrar el 2014 35 nous casos d'infecció per VIH, dels quals 5 van desenvolupar la malaltia per sida. Segons el Departament de Salut, per cada sis casos detectats d'homes n'hi ha un que és de dona. La detecció del virus es correspon a persones de 24 a 50 anys, de les quals un 9% de casos són de joves de 15 a 24 anys. Pel que fa a les vies de transmissió, un 53% dels casos es dóna entre homes homosexuals, un 28% entre homes heterosexuals, un 12% són dones heterosexuals i un 6% per consum de drogues. El director dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé, va destacar que la taxa de casos diagnosticats a Tarragona és de 5,5 per cada cent mil habitants, inferior a la taxa catalana, que és de 9-10 per cada cent mil. Una altra diferència és que a la demarcació la majoria de diagnosticats –91 de 100– són autòctons i, la resta, immigrants. En canvi, en el conjunt de Catalunya, la proporció està igualada. Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, Mercadé va parlar d'objectius com ara “el treball de prevenció, la detecció precoç i el tractament”.

D'altra banda, el president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla, va explicar que l'any passat les oficines de farmàcia de Tarragona i Reus van practicar 204 proves ràpides de VIH, de les quals 3 van donar positiu. El perfil de persona que es fa la prova “acostuma a ser un home, de 31 a 45 anys, autòcton, de pràctica heterosexual de risc, que es fa la prova per primer cop”. Enguany ja es poden fer proves a oficines de Valls, el Vendrell, Tortosa i Amposta.

LA XIFRA

35
nous casos
d'infecció per VIH de la sida es van diagnosticar, el 2014 a la demarcació de Tarragona.

La prevenció entre joves i adolescents

El grup de treball de salut sexual i VIH/sida de Tarragona, que aplega institucions i entitats sanitàries, ha centrat els seus esforços en les activitats i campanyes preventives entre joves, adolescents i col·lectius de risc. El representant del grup, Lluís Romero, va destacar que durant el 2014 tres entitats del grup (Assir-ICS, Creu Roja i Col·lectiu H20) van impartir 319 tallers preventius en centres educatius, on hi van participar 7.111 joves i adolescents. Des del grup, s'han realitzat assessoraments individuals, a més d'accions i campanyes en locals d'oci nocturn, festivals de música i festes majors. L'equip de Salut Escolar de l'Ajuntament de Tarragona també va promoure 42 tallers en centres educatius de Tarragona, adreçats a alumnes de sisè de primària. Finalment, amb motiu del Dia Mundial de la Sida, la façana de l'ajuntament de Tarragona s¡ha il·luminat aquesta setmana de color vermell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia